UGROŽENE ŽIVOTINJE

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa grebenske ajkule u Maleziji, a rani izveštaji ukazuju na to da je za pojavu ove bolesti odgovoran porast temperature mora.

 

Ove ajkule obično se danju odmaraju blizu grebena i prava su atrakcija za ronioce. Noću postaju aktivne u lovu na sitnu ribu i ostale morske životinje.

ajkule u maleziji

Tokom jednog od zarona, podvodni fotograf je blizu ostrva Bornea snimio primerak ajkule, a na slikama koje je još u aprilu objavio na društvenim mrežama vide se neuobičajene mrlje i povrede u predelu glave.

Nedugo nakon objave, ronioci su oko ostrva Sipadan snimili još fotografija, alarmiravši stručnjake s državnih fakulteta i iz vladinih grupa za zaštitu flore i faune koji su zaključili da je reč o kožnoj bolesti.

Nastojeći da se otkrije uzrok ove bolesti, tim je otkrio da je temperatura morske površine oko Sipadana u maju porasla na 29,5 stepeni, što je za stepen više nego 1985. godine.

„Gotovo sigurno možemo da povežemo zagrevanje površine okeana i pojavu kožne bolesti među ajkulama u vodama oko Sipadana“, rekao je Dejvis Ostin Spidži, morski biolog iz neprofitne grupe za zaštitu koralnih grebena „Reef Guardian“.

Spidži je isključio ljudski faktor, pojasnivši da je Sipadan zaštićeno morsko dobro u kojem je ribolov strogo zabranjen, a u blizini nema ni naselja ni bilo kakvog industrijskog postrojenja.

Izveštaji o pojavi ove bolesti poklapaju se s podacima o izbeljivanju korala u tom području, smatra Mohamed Din, profesor na Veterinarskom fakultetu Putra Malaysia koji se bavi morskom florom i faunom.

Din dodaje da se ne može zanemariti činjenica da se u okeanima događaju razne promene zbog porasta temperature, ali dodaje da treba obaviti dalje potpune naučne studije.

U maju su članovi istraživačkog tima u saradnji s roniocima pokušali, ali nisu uspeli, da uhvate neke primerke ajkula da bi obezbedili uzorke za testiranja, rekla je Mabel Manjaji-Matsumoto, viša predavačica s Instituta za morska istraživanja na Univerzitetu Malaysia Sabah.

„Ako uspemo doći do uzoraka tkiva ajkula, sigurno ćemo barem moći da otkrijemo patogeni uzrok povreda“, rekla je Manjaji-Matsumoto, dodajući da tim planira još jedan pokušaj u julu.