PORŠE „NA UVCE“ VOZAČU

Zvukove iz biblioteke originalnih muzičkih ritmova i matrica, automobili, tj. kompjuterski algoritam će sam kombinovati i aranžirati stvarajući jedinstvenu „muziku mog života“…

 

Savremeni automobili mnogo toga nude svojim vlasnicima, pa će uskoro da ponude i muziku. A pored brojnih elektrnonskih sistema pomoći vozaču, bezbedne vožnje i onih koji obezbeđuju zabavne sadržaje, muzika je decenijama unazad neizostavni deo spiska opreme četvrotočkaša.

automobili muziku

A pored muzike koja dolazi iz zvučnika u kabini, muziku za uši pravih ljubitelja mirisa benzina i škripe guma, oduvek je predstavljalo „režanje“ motora i zvuk koji dolazi iz auspuha.

U eri kompjutera i algoritama, kao i prelaska sa klasičnog na električni pogon, Porsche je otišao korak dalje kada je muzika u pitanju, osmislivši nešto što je nazvao „Soundtrack My Life Project“ (jednostavno prevedeno, „Muzika mog života“).

Ideja proslavljenog nemačkog proizvođača sportskih automobila je da auto sam „komponuje“ jedinstvenu muziku koja odgovara stilu vožnje svakog vozača.

Ne, nije reč o sistemu koji sam bira pesme sa neke postojeće plej liste ili striming servisa i prilagođava ih stilu vožnje i raspoloženju vozača. Umesto toga, Porsche je kreirao biblioteku originalnih muzičkih ritmova i matrica, koje će kompjuterski algoritam kombinovati i aranžirati u skladu sa stilom vožnje.

Vozač će odabrati muzički stil (npr. klavirsku muziku, rok, elektronsku ili neki drugi žanr), a sistem će sam početi da „slaže“ ritmove. Kada vozač uspori i muzika će „spustiti tempo“, kada „nagazi“ gas, muzika će postati brža i ritmičnija.

Novi sistem je još uvek u fazi prototipa, još uvek nije dostupan i za sada radi samo sa originalnom Porscheovom muzikom, odnosno onom iz pomenute biblioteke. To znači da, za sada, ne postoji mogućnost dodavanja muzike po sopstvenom izboru.

Prema najavama iz Porschea, sistem bi trebalo da postane dostupan vlasnicima njihovih modela već sledeće godine. I pored toga što još nisu imali prilik da ga probaju, neki stručni mediji već sumnjaju da bi vozači ovom novotarijom vrlo brzo mogli da se zasite i da se vrate na tradicionalni način slušanja muzike tokom vožnje.

A kako će električni Porschei ljubteljima nadoknaditi zvuk motora onih klasičnih, za sada je pitanje bez odgovora…

Izvor: Telegraf.rs