PRIRODNO SREDSTVO ZA MRŠAVLJENJE

Od davnina je beli dud pokazao svoja lekovita i blagotvorna dejstva za ljudski organizam, a jedna od novijih studija potvrdila je i njegovu moć u redukciji telesne težine.

 

Beli dud vodi poreklo iz Kine i poznato je po upotrebi u tradicionalnoj medicini te zemlje.

beli dud

Prema istorijskim nalazima, drevni kineski iscelitelji pravili su tinkturu protiv zubobolje od kore belog duda i lek za prehladu i grip od listova ove biljke. S druge strane, beli dud služio je kao blagi laksativ i prirodni lek za vrtoglavicu, visok krvni pritisak i dijabetes.

Danas se plodovi i lišće belog duda koriste za pravljenje dodataka koji pomažu u snižavanju nivoa holesterola i šećera u krvi. Ovi delovi biljke su zajedno sa njenom korom široko proučavani zbog svojih kardiovaskularnih i metaboličkih zdravstvenih koristi. Na primer, u nedavnom istraživanju američki i južnokorejski istraživači identifikovali su i koru belog duda kao odličan izvor flavonoida koji suzbija apetit.

U svom izveštaju, objavljenom u časopisu „Journal of Medicinal Food“, istraživači su posmatrali aktivna jedinjenja prisutna u ekstraktu kore belog duda i ispitali njegovu sposobnost da izazove gubitak težine smanjenjem unosa hrane. Istraživači su otkrili da dva flavonoida deluju kao antagonisti receptora kanabinoida (CB1), koji pokreću suzbijanje apetita i čine koru belog duda odličnim prirodnim lekom za gojaznost.

Flavonoidi pomažu u kontroli apetita

Problem gojaznosti raste širom sveta, što ovu bolest čini globalnim teretom sa ograničenim mogućnostima lečenja. Prema studijama, kontrola apetita gojaznih pojedinaca potencijalna je strategija za izazivanje gubitka težine i preokretanja metaboličkih procesa. U pokušaju da pronađu efikasno sredstvo za suzbijanje apetita iz prirodnih izvora, istraživači su pregledali više od 8.000 biljaka koje imaju CB1 receptore.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

CB1 receptor je deo ljudskog endokanabinoidnog sistema, inače molekularnog sistema koji reguliše i uravnotežuje različite važne procese, poput imunog odgovora, metabolizma, ćelijske komunikacije, memorije i apetita. CB1 receptor se aktivira prirodnim kanabinoidima, kao što je hemijski anandamid u mozgu i pomaže uključivanju i isključivanju funkcija u mozgu i telu.

Prethodne studije su otkrile da se velike količine endokanabinoida proizvode u mozgu gojaznih miševa ili pacova. Slično je kod gladnih negojaznih štakora, nivo endokanabinoida u njihovom prednjem mozgu povišen je i vraća se u normalu tek kada su siti. Ovi nalazi sugerišu da inhibiranje aktivnosti endokanabinoida uz pomoć antagonista CB1 (sredstva koje ometa fiziološko delovanje drugog) može da rezultira smanjenjem apetita.

Među hiljadama biljaka istraživači su izdvojili beli dud kao potencijalni izvor antagonista receptora CB1. Fitohemijska analiza otkrila je da njegova kora sadrži dva takva jedinjenja – kuvanon G i albanin G. Istraživači su izolovali ove flavonoide i, nakon dalje analize, izvestili su da su oni pokazali 92% i 96% inhibitornu aktivnost CB1 receptora.

kora dudova

Zatim su istraživači testirali aktivnost suzbijanja apetita ekstrakta belog duda na pacovima dajući im 250 i 500 mikrograma ekstrakta po kilogramu telesne težine. Takođe su procenili sposobnost ekstrakta da smanji unos hrane i indukuje gubitak telesne težine davanjem gojaznim miševima iste oralne doze tokom sedam nedelja.

Istraživači su primetili statistički značajno smanjenje doze u zavisnosti od unosa hrane i kod jednih i kod drugih pacova nakon kratkotrajne i dugoročne suplementacije ekstraktom belog duda. Sa 250 mikrograma po kilogramu telesne težine, ekstrakt bogat flavonoidima smanjio je unos hrane za 58,6 odsto, odnosno 44,8 odsto, jedan i dva sata posle obroka. Istraživači su primetili da je kod 500 mikrograma po kilogramu smanjenje bilo 50,1 odsto i 44,3 odsto.

Ekstrakt belog duda takođe je izazvao 20 odsto smanjen dnevni unos kalorija kod gojaznih pacova. Ove prednosti su primećene zajedno sa statistički značajnim smanjenjem biohemijskih markera gojaznosti i visceralne masti.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da se ekstrakti belog sleza bogati kuvanonom G i albaninom G mogu koristiti za kontrolu apetita, upravljanje telesnom težinom i reverzne poremećaje metabolizma kod osoba koje pate od gojaznosti.