ĆUFTE OD PAPRIKA I ŠAMPINJONA U PARADAJZ SOSU

Ove ćufte pokazuju da one ne moraju uvek biti od mesa, već i od pečenih paprika i šampinjona! Recept za njih jednostavan je i one se lako prave, a jednako su ukusne kao i one „mesnate“.

ćufte od paprika

Sastojci:

3 pečene crvene babure
2 kašike kukuruznog brašna
150 grama svežih šampinjona
2 kašike instant pire krompira
peršun
pola struka praziluka
200 mililitara paradajz sosa
1 jaje
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Šampinjone isečemo na parčad, stavimo u blender, izmiksamo i stavimo u veći sud. Prazluk i peršun sitno isečemo i dodamo u sud. Prethodno ispečenim i oljuštenim baburama, kojima smo odstranili peteljke i semenke, sitno isečemo i dodamo u sud. Dodamo kukuruzno brašno, posolimo, pobiberimo, dodamo jaje i mešamo sastojke rukom dok se ne sjedine. Uzimamo od smese i formiramo ćufte.

U šerpu, na šporetu, stavimo paradajz sos. Sipamo 100 mililitara vode, posolimo, pobiberimo i promešamo žicom za mućenje. Ćufte pržimo u tiganju u većoj količini zagrejanog ulja.

U šerpu sa paradajz sosom dodamo instant pire i mešamo žicom.

Ispržene ćufte stavimo na činiju obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću. Zatim ćufte dodamo u šerpu sa sosom. Posle pet minuta kuvanja sklonimo šerpu sa šporeta.

Na jedan kraj tanjira stavimo list zelene salate, a na drugi list crvene marule. Zatim na tanjir stepenasto serviramo ćufte.

Do ćufti serviramo prethodno skuvan pire krompir. Pire dekorišemo grančicom mirođije i rotkvicom zasečenom u formu cveta. Na ćufte nanesemo paradajz sos. Poprskamo maslinovim uljem.

Prijatno!