NEVEROVATNI PRIZOR

Prirodni fenomen poznat kao „cvetanje Tise“ godinama unazad privlači brojne turiste iz čitave Srbije, ali i zemalja regiona pravo u Kanjižu.

 

Juče nešto posle 18 časova na Tisi pored Kanjiže okupljeni su svedočili fenomenu koji se zove cvetanje Tise. Ovaj prirodni fenomen dešava se na svega tri lokacije u čitavom svetu – na Tisi kod Kanjiže, kod Novog Bečeja, kao i na reci Hoanho u Kini.

cvetanje tise

Insekt koji se zove Tiski cvet živi u mulju reke i kada jedinke dospeju u treću godinu života, tada izlaze na površinu kako bi se rojile, a nakon kratkog ljubavnog plesa, one završavaju svoj životni vek. Tokom volšebnog leta na površini vode, stvaraju se slike koje oduzimaju dah.

Iako je nemoguće znati mnogo unapred kada će se desiti taj prirodni fenomen, oni koji često borave na Tisi, u prvom redu čamdžije i ribari, prvi su koji prepoznaju momenat kada će uslediti cvetanje Tise.

Kapetan broda koji plovi Tisom Čaba Šarnjai kazao je da se svake godine sve više i više insekata roji iznad Tise, kao i da tome doprinosi čista voda u Tisi nadomak Kanjiže, a on je i ove godine proveravao na staromodan način kada će insekti da izađu iz mulja.

„Izvadimo mulj i gledamo kakva je boja larvi. Ako je žuta, a ne bela ili siva, onda je potrebno da prođu još samo dan ili dva i uslediće rojenje. Tako je i bilo“, objasnio je Šarnjai, koji dodaje da mulj uzima ašovom i da onda procenjuje na manjim uzorcima broj larvi.

Upravo ovaj prirodni fenomen godinama unazad privlači brojne turiste iz čitave Srbije, ali i zemalja regiona pravo u Kanjižu.

Član Opštinskog veća Kanjiže zadužen za turizam Žombor Ujvari kazao je da ta opština ima sreću što je cvetanje Tise baš u njihovom mestu najatraktivnije.

„Prirodni uslovi za cvetanje Tise su ovde najbolji, a reka Tisa je jedan od naših bisera. Čitava obala je sređena i građani uživaju u sadržajima, na čijim razvojima mi već godinama radimo“, istakao je Ujvari, dodavši da ga raduje što iz godine u godinu cvetanje Tise obilazi sve veći broj gostiju Kanjiže.

Tiski cvet, koji tri godine živi u mulju, izlaziće na površinu vode i u naredna dva ili tri dana da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok će iza njih na reci ostajati cvetovi, kao prizor koji očevice nikada ne ostavlja ravnodušnim.