MODERNA I MOĆNA

Nazvana je „Lakhta Center II“, jer bi se po nekim navodima nalazila uz kulu „Lakhta Center“ koja je trenutno najviša u Rusiji, ali ne i na svetu.

 

Renderi za najnoviju kulu koja bi mogla postati druga najviša na svetu smeštaju je izolovanu na ostrvu u Baltičkom moru.

najviša na svetu

Ipak, lokacija još uvek nije potvrđena, ali su sve naznake da će biti u Sankt Peterburgu. Projekat je uradila arhitektonska firma Kettle Collective iz Škotske i upravo je za ovaj grad namenila kulu. Neboder visok 703 metara imao bi 150 spratova i najviši zauzeti sprat na svetu koji bi se nalazio na čak 590 metara, što je za pet metara više u odnosu na „Burj Khalifu“ čiji je poslednji sprat na 585 metara.

Nazvana je „Lakhta Center II“ jer bi se po nekim navodima nalazila uz kulu „Lakhta Center“ koja je trenutno najviša u Rusiji. Ova zgrada je sedište ruske energetske kompanije Gazprom koja se izjasnila da će obezbediti zemljište kao deo programa „urbanog unapređenja“ grada. Osnivač Kettle Collectiva, Tony Kettle, projektovao je obe kule. On je pre otvaranja svoje firme radio za RMJM koja je uradila pobedničko rešenje za „Lakhta Center“, koje je kasnije predato Gorprojectu za kompletiranje.

Novu kulu karakteriše spiralna zastakljena forma smeštena u metalni egzoskelet. Osmišljena je tako da forma sem estetskog ima i funkcionalni značaj jer će se njome značajno smanjiti udari vetra koji mogu uticati na konstrukciju, ali smanjiti i veličina zahtevanih konstruktivnih elemenata. Spoljašnji omotač zgrade čine uvijeni stubovi koji stvaraju otvoreni organski spiralni dijagrid, dok konstrukcija unutar nje pravi niz spiralnih atrijuma izdeljenih vertikalnim javnim prostorima.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs