KROVNA ZELENA OAZA

Grad Kopenhagen ima u planu da do 2025. postane ugljenično neutralan čemu će doprineti energetski efikasni projekti. Jedan od takvih poduhvata osmislila je IKEA, jer gradi park na krovu.

 

Ova međunarodna firma koja se bavi proizvodnjom nameštaja planira jednu od svojih trgovina u drugačijem ruhu upravo u ovom gradu tako što će napraviti javni park na krovu jedne od prodavnica.

park na krovu

Iako su objekti IKEE mahom slični, sa standardnom formom skladišnog prostora, ravnim krovom i fasadom u boji logoa firme, novim rešenjem se dosta odstupalo od do sada prepoznatljivog izgleda.

Drugačiji maloprodajni objekat nije jedini te vrste koji je IKEA predstavila u skorije vreme. Zeleni objekat u formi mreže bez parking mesta za automobile posetioca “Ikea Vienna Westbahnhof“ planiran je za Beč. Oba rešenja su deo većeg projekta koji se tiče napora kompanije da bude održivija i više posvećena postizanju cirkularnog modela poslovanja.

Projekat za novu prodavnicu koja će se nalaziti u okviru okruga Vesterbri uradio je Dorte Mandrup. Objekat će karakterisati ravan krov u vidu javnog parka i staza. Ovde će biti postavljen i niz solarnih panela koji će doprineti energetskoj efikasnosti. Fasadu će krasiti beli elementi inspirisani izgledom zavese sa naborima i talasima. Biće takođe prekrivena i zelenilom jer se planira sadnja preko 250 drvenastih i žbunastih biljaka.

Krovni park će u jednom delu prekrivati objekat, dok će u drugom biti uzdignut 20 metara iznad gradskih ulica. Bogata fauna će biti formirana u zavisnosti od klimatskih uslova za to podneblje. Pored bujnog vrta od 150 metara, ovde će se nalaziti i pešačka staza kao deo rute koji se proteže 1km od južnog dela Kopenhagena sve do užeg centra grada. Novi trg sa prednje strane dodaće zeleni prostor prometnom mostu Dybølsbro, prelazeći preko železničkih pruga i stvarajući potpuno novu javnu površinu sa kafićima i parkingom za bicikle.

Završetak gradnje planiran je za 2023. godinu. Projekat treba da dobije BREEAM sertifikat zelene gradnje. U vezi sa tim, biće postavljen niz solarnih panela na krovu zauzimajući površinu od 1.450 kvadratnih metara. Obližnji kanali biće iskorišćeni za energetski efikasan sistem hlađenja. Parkinga za automobile neće biti ni ovde, ali će zato biti na raspolaganju parkiralište za bicikle.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs