BANOVO BRDO IZNAD ADE CIGANLIJE

Glavni grad Srbije prostire se na čak 29 brda, ali kada se spomene odlazak na „Brdo“, svima je jasno o kom delu grada se radi.

 

Današnje Banovo Brdo je još za vreme turske okupacije bila poznata pod nazivom Golo brdo, što se na turskom nazivalo Ordija. Današnji naziv nosi po Matiji Banu, dubrovačkom političaru i diplomati, koji je na mestu današnjeg naselja, polovinom 19. veka podigao letnjikovac sa vinogradom okruženim poljima.

banovo brdo

Kako se naselje urbanizovalo, voćnjake, pšenicu i kukuruz vremenom su zamenile višespratnice i soliteri, ali, da ne bude sve predatno zaboravu, pobrinule su se kuće sa cvetnim baštama, koje su takođe učestvovale u ispisivanju istorije Beograda.

Naselje Banovo brdo nalazi se na opštini Čukarica i okružuju ga još Ada Ciganlija, Košutnjak, Topčider i Žarkovo. Najpoznatija ulica u naselju je Požeška, danas moderan korzo, koji deli naselje na dva dela. Zbog okretnice i brojnih linija gradskog prevoza koje tim pravcem saobraćaju, Banovo brdo spaja još neka naselja, poput Ceraka, Vidikovca i Labudovog brda. Da je Čukarica spona sa ostatkom Srbije, pokazuje i Trgovačka ulica, koja se nastavlja na Ibarsku magistralu, a nadovezuje se na Požešku.

Spoj prirode i gradskog života

I za Banovo brdo, kao i za Novi Beograd, može se reći da čini „grad za sebe“. Brojni kafići i restorani, tržni centri i prodavnice, samo su delić onoga što naselje ima da ponudi. Čak i besciljna večernja šetnja može da pruži neke nove vidike i bude doživljaj za sebe.

Ovo naselje je pravi spoj urbanog, gradskog života i prirode, i verovatno je to glavni razlog što oni koji tu žive kažu da naselje može da ne voli samo onaj ko tu nije živeo. Na skoro svakom koraku može se naići na drveće i cveće, što sa brojnim parkovima čini pravu malu gradsku oazu, što i nije više toliko česta pojava u urbanim sredinama.

Banovo Brdo noć

Sve ovo utiče da i oglasi koji se odnose na prodaju stanova u Beogradu, budu naročito čitani kada se radi o Banovom brdu. Iz prostog razloga što se i život na Čukarici ponekad čini kao scene iz domaćih filmova osamdesetih – čest prizor su ljudi koji se igraju sa decom, šetaju sa kućnim ljubimcima, zaljubljeni parovi na klupama između cvetnih površina. Jedan od najvećih parkova u prestonici nalazi se baš na Banovom brdu, prekoputa Osnovne škole „Josif Pančić“.

Jako blizu Banovog brda, sa druge strane, nalazi se i izletište Košutnjak. Ono nudi brojna mesta za roštiljanje s društvom i porodične piknike u prirodi, ali i brojne sportske aktivnosti koje su često potpuno besplatne, pa ga stanovnici cele Čukarice posećuju i odlaze tamo najčešće peške.

Pored bračnih parova, naselje Čukarica je idealno za učenike i studente. Ovde se nalaze brojne osnovne i srednje škole, ali i Visoka hotelijerska škola, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Šumarski fakultet.

Priroda, dobra povezanost sa ostatkom grada i dostupnost samo su mali deo onoga što Banovo brdo nudi svojim stanovnicima i posetiocima. Uvek može da iznenadi i starosedeoce koji se iznova zaljubljuju u ovo naselje svakog dana.