TEŽAK INCIDENT

Kim Džong Un smenio je nekoliko visokih zvaničnika stranke zbog „teškog“ incidenta sa koronavirusom koji je ugrozio javnu bezbednost, čime su se pojačale spekulacije da je korona probila odbranu zemlje u Severnoj Koreji.

 

Državna agencija KCNA prenela je reči Kim Džong Una sa sastanka politbiroa vladajuće stranke da su „zanemarujući važne odluke stranke koja je pozvala na organizacione, materijalne i naučne i tehnološke mere za podršku produženom protivepidemijskom radu u susret globalnoj zdravstvenoj krizi, nadležni zvaničnici izazvali težak incident koji je stvorio ogromnu krizu za bezbednost zemlje i njenih ljudi“.

korona u koreji

KCNA nije objasnila prirodu prestupa, ali analitičari veruju da Kim Džong Unov potez ukazuje na to da Severna Koreja više nije zemlja bez zaraženih kovidom 19.

Ta zemlja je na početku pandemije zatvorila granice sa Kinom i Rusijom, zaustavila međunarodna avio-putovanja i uvela stroga ograničenja za domaća putovanja.

Svetskoj zdravstvenoj organizaciji rekla je da nije otkriven nijedan slučaj kovida 19 nakon testiranja više od 30.000 ljudi.

Međunarodna zajednica je tu tvrdnju dočekala sa skepticizmom, a stručnjaci su upozorili da su zdravstvene službe u državi loše opremljene da se nose sa epidemijom, navodi Gardijan.

Ranije ovog meseca, Kim je pozvao zvaničnike da se založe za produžena protivepidemijska ograničenja, ukazujući da nije planirao da ublaži mere na granicama, uprkos šteti koju nanose ekonomiji koja je već pogođena prirodnim katastrofama i međunarodnim sankcijama nametnutim kao odgovor na nuklearni režim i programe balističkih projektila.

Kim je na sastanku u utorak rekao da su partijski zvaničnici pokazali „nedostatak sposobnosti“ i optužio ih za „samoprotekcionizam i pasivnost“.

Izvor: RTS