EFEKAT NA MRŠAVLJENJE

Spori metabolizam nije nepovratan. Jednostavan čin uklanjanja slatkih namirnica iz ishrane može vam pomoći da sagorite više kalorija.

 

Naučiti kako da ubrzate spori metabolizam je veoma korisno kada pokušavate da smršate. Brzi metabolizam uzrokuje sagorevanje više kalorija i manju verovatnoću da ćete akumulirati telesnu masnoću. Ovo pojačava efekte vežbanja na mršavljenje i omogućava vam da jedete više bez debljanja.

spori metabolizam

Nažalost, nemaju svi ljudi brz metabolizam. Pa čak i ako to učinite, brzina metabolizma se usporava kako starite.

Dobra vest je da spori metabolizam nije nepovratan. Jednostavan čin uklanjanja slatkih namirnica iz ishrane može vam pomoći da sagorite više kalorija.

Jedna studija objavljena 2017. pokazuje da uzdržavanje od hrane bogate fruktozom smanjuje masnoću jetre i ubrzava spori metabolizam za samo osam dana.

Lišavanje fruktoze poboljšava metabolizam, a smanjuje telesne masti

Fruktoza je vrsta šećera koja se nalazi u voću i povrću. Fruktoza se svakako smatra zdravim šećerom, jer su voće i povrće prepuni esencijalnih hranljivih sastojaka.

Međutim, prerađene namirnice sa fruktozom mogu biti prilično nezdrave, jer sadrže puno prostih šećera i ne mnogo toga drugog. Ove prazne kalorije su veštački zaslađene zaslađivačima koji sadrže fruktozu poput kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze kako bi poboljšali njihov ukus. Prethodna istraživanja pokazuju da je ishrana sa puno slatke hrane povezana sa bolešću masne jetre, dijabetesom tipa 2, srčanim bolestima i gojaznošću.

Imajući to na umu, istraživači su pokušali da utvrde kako će uklanjanje fruktoze iz ishrane kod gojaznog pojedinca uticati na masnoću njegove jetre, telesnu masnoću i metabolizam. Da bi odgovorili na to pitanje, regrutovali su 41 gojazno dete starosti od 9 do 18 godina koji su pre ove studije jeli namirnice sa visokim sadržajem fruktoze.

Deca su devet dana bila na režimu ishrane sa vrlo malo fruktoze koja je odgovarala sadržaju kalorija njihove prethodne ishrane. Skrobna hrana bogata glukozom kao glavnim telesnim izvorom goriva zamenila je kalorije koje su ranije dolazile iz fruktoze.

BioLiver kapi za jetru

U roku od osam dana, ova ishrana je smanjila masnoću jetre učesnika za 22 procenta i značajno poboljšala njihov metabolizam. Istraživači su smanjenje masti pripisali činjenici da jetra pretvara višak šećera u mast za skladištenje. Ovaj metabolički proces, nazvan „de novo lipogeneza“ (skraćeno: DNL), obično se dešava kada vaše telo dobije više nego dovoljno šećera u odnosu na to koliko mu je potrebno, kao kada jedete previše slatke hrane. U ovoj studiji je ishrana sa niskim sadržajem fruktoze smanjila DNL do 56 odsto.

Zbog ovih otkrića, istraživači su preporučili smanjenje ukupne potrošnje šećera, posebno kada većinu ugljenih hidrata dobijate iz veštački zaslađene hrane.

Previše fruktoze veliki je udarac za vašu jetru

I fruktoza i glukoza su šećeri, ali obratite posebnu pažnju na unos fruktoze kada pokušavate da ubrzate metabolizam.

To je zato što vaša jetra može da metabolizira značajne količine fruktoze. Obično pretvara fruktozu u glukozu, tako da je vaše telo može koristiti za gorivo. Međutim, jedenje namirnica bogatih fruktozom lako preopterećuje jetru i dovodi do toga da višak pretvori u masti za skladištenje.

Glukoza se takođe može skladištiti kao masnoća, ali svaki deo tela koristi je za gorivo. To znači da trošite puno glukoze koju konzumirate. Dok imate dovoljno energije, obično vam ostane malo da se uskladišti u vašem telu.

Imajte na umu da nije sva hrana sa fruktozom štetna za vaše zdravlje. Voće i povrće sadrži mnoštvo osnovnih hranljivih sastojaka i relativno imaju malo kalorija, a bogati su fruktozom.

Ono što treba da izbegavate su veštački zaslađena hrana i pića, poput gaziranih pića, bombona, aromatizovanog jogurta, konzerviranog voća, veštačkih voćnih sokova i energetskih pločica.