ZAVRŠIO MISIJU

Pacov po imenu Magava, koji sa velikim uspehom uspeva da nanjuši nagazne mine, završio je karijeru i „ispraćen je u zasluženu penziju“.

 

Posle pet godina uspešnog rada, „penzionisan“ je Magava, jedan od najuspešnijih glodara ikad obučenih za pronalazak nagaznih mina.

magava

Godinama je Magava uspešno njuškanjem detektovao mine i neeksplodirana ubojita sredstva u Kambodži.

Afrički džinovski pacov-torbar sada se „povlači sa dužnosti“ a njegov doprinos bezbednosti je zaista impresivan, nakon obuke i nadzora koju je izvršila belgijska neprofitna organizacija APOPO.

Magava je uspeo da proveri više od 141.000 kvadratnih metara terena, što je površina jednaka onoj koju čini 20 fudbalskih terena.

Tako je uspeo da otkrije 71 nagaznu minu i 38 neeksplodiranih sredstava, navodi APOPO.

Prvi put, Magavi je prošle godine uručena glavna civilna nagradu britanske dobrotvorne organizacije za hrabrost životinja, čast do sada isključivo rezervisana za pse.

„Iako je još uvek dobrog zdravlja, dostigao je starosnu granicu za penzionisanje i očigledno počinje da usporava, vreme je za povlačenje“, naveli su iz organizacije APOPO.

Iako se mnogi glodari mogu obučiti za otkrivanje raznih predmeta i rade dobijajući kao nagradu hranu, u organizaciji APOPO su zaključili da su afrički džinovski pacovi-torbari najprikladniji za pomoć kod uklanjanja mina jer im njihova veličina omogućava da hodaju preko minskih polja bez aktiviranja eksploziva, i da to čine mnogo brže nego ljudi. Takođe, njihov životni vek je oko osam godina.

Magava je deo grupe pacova uzgajanih upravo u te svrhe. Rođen je u Tanzaniji 2014. godine, a 2016. preselio se u kambodžanski severozapadni grad Siem Reap, dom čuvenih hramova Angkor, da bi započeo „karijeru njuškanja bombi“.

APOPO takođe radi na sličnim programima u Angoli, Zimbabveu i Mozambiku kako bi se očistili milioni mina zaostalih iz ratova i sukoba sa tih prostora.

Više od 60 miliona ljudi u 59 zemalja i dalje su ugroženi nagaznim minama i neeksplodiranim sredstvima. U 2018. godini, zbog nagaznih mina i ostalih eksplozivnih sredstava – ubijeno je ili povređeno 6.897 ljudi, navode u organizaciji APOPO.

Izvor: RTS