ZGRADE OBUČENE U PRIRODU

Stambeni kompleks sa „jestivom“ fasadom na kojoj su postavljeni vertikalni voćnjaci donosi malo drugačiji koncept življenja.

 

Stambeni kompleks sa „jestivom“ fasadom na kojoj su postavljeni vertikalni voćnjaci donosi malo drugačiji koncept življenja.

vertikalni voćnjaci

Projekat je deo većeg poduhvata koji obuhvata transformaciju kampusa Westbanka u San Hozeu i najveći je od ukupno pet koji su u planu. Obuhvataće dve zasebne zgrade, uključujući pripadajući poslovni prostor koji je projektovao WRNS studio. Rešenje je razvila firma James KM Cheng Architects u partnerstvu sa Urban Community, Petersonom i OPtrustom.

„Orchard“ će biti izgrađen od masivne građe, arhitektonski oponašajući „ritam“ voćnjaka koji su nekada dominirali krajolikom doline Santa Klare. Projektom treba da se proslavi lokalna kultura i ojača karakter samog mesta u okviru okruga SoFA. Ovaj zanimljiv deo krasi živopisna umetnička i društvena scena, sa nizom kulturnih centara, muzeja i galerija. Svakako nova stambena zgrada usvaja plan u obliku slova L koji ne samo da poštuje istoriju već i maksimizira efikasnost. Pored toga, zgrada i javni trg formiran uz nju stvoriće novo mesto okupljanja u ovom okrugu.

Ovaj projekat će podsetiti na poljoprivredno nasleđe San Hozea, unoseći prirodu kroz vertikalni voćnjak ne samo da u potpunosti zamenjuje produktivno zemljište raseljeno razvojem, već da dodatno doprinese poljoprivrednoj proizvodnji. Voćke koje su podobne za gajenje u uslovima koji vladaju u regiji su: jabuke, citrusi i trešnje. Zgradu karakteriše fasada sa nizom balkona i žardinjera, dok je dvorište u prizemlju pod krošnjama drveća, pružajući otvoreni prostor gde se nalaze restoran otveren za javnost ali i zelena oaza u vidu predvorja za stanare zgrade.

Teži nultoj energiji, što znači da kada objekat bude bio izgrađen neće uticati negativno na sredinu. Elektrifikacija će biti urađena u cilju značajnog smanjenja emisije efekata staklene bašte na duži rok. Voćke i zasadi pružiće zajednici i okolini sem direktnih koristi u vidu hrane, i sekundarne u vidu poboljšavanja klime i ublažavanja uticaja kišnice.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs