MUZIČAR I VINAR

Roker i vinar Sting dao je, zajedno sa suprugom Trudi Stajler, intervju za Decanter u kome je predstavio vina koja voli – i svoja i tuđa.

 

Veliki muzičar Sting spada u slavne ličnosti koje nisu odolele pozivu vinarstva, ali se, za razliku od većine njih, nije zadržao na vezivanju svog imena za vina koja pravi neko drugi.

sting

Sting i njegova supruga Trudi Stajler od 1997. vode toskansku vinariju Il Palagio koja proizvodi oko 150.000 boca vina godišnjeg. Vina se prave po organskim načelima od lokalnih i međunarodnih sorti, prošle godine se u rad kuće Il Palagio uključio i poznati enolog i konsultant Rikardo Kotarela.

U julskom broju Dekantera objavljen je veliki intervju sa Stingom i Trudi Stajler u kome muzičar i njegova supruga govore o vinima koja vole – svojim i tuđim. Sting, koji je tek osamdesetih godina prošlog veka otkrio svoju ljubav prema vinu i to sasvim slučajno, probajući vina koja je njegov bend Police dobijao na turnejama, danas pravi vina koja su pravi izraz savremenog toskanskog vinarstva.

Sister Moon je najvažnije vino kuće Il Palagio. Ova kupaža sanđovezea, kaberne sovinjona i merloa dozreva 12 meseci u francuskim buradima, a rezultat je, kaže Sting, vino koje „podstiče razmišljanje, bogato je i tajnovito“.

– Velika vina su, shvatio sam, kao velike pesme, jer imaju narativ, imaju početak sredinu i završnicu, i nakon toga ćete još uvek razmišljati o njima. Vino je dobilo ime po pesmi koju sam napisao osamdesetih godina – govori Sting, koji kaže i da u bogatoj toskanskoj prirodi veoma lako dobija nadahnuće za vino.

– Ovde osećam da sam jako blizak prirodi. Odrastao sam u industrijskom kraju i priroda je za mene trajno čudo: tu su stvari koje rastu! Već sam bio adolescent kada sam prvi put u životu probao nešto što ne potiče iz konzerve – govori čuveni muzičar, a prenosi Dekanter.

Vino Baci sulla Boca, „Poljubac na usnama“, lansirano je ove godine na Dan zaljubljenih. Ovo vino označava i početak saradnje sa proslavljenim enologom Rikardom Kotarelom, koji je potpisao novu etiketu. Sortno vino od vermentina, odležavalo u inoksu, sveže je, voćno i savršeno za vrele dane, kaže Sting.

– Trudi je velika obožavateljka belih vina. Kada počnu letnje toskanske vrućine, često posežemo za vinima iz regije Friuli – kaže muzičar, a njegova supruga dodaje:

– Želeli smo da pravimo naše belo vino. Okrepljujuće vino, sa prijatnom svežinom. Vermentino u Toskani dobija status izvanredne sorte, ukusne, voćne i podesne za odležavanje. Pandemija je obezbedila inspiraciju za ime vina. Nakon više od godinu dana ograničenja zbog kovida, pokrivanja lica maskom, želeli smo da ovo vino bude poziv na povratak intimnosti, romanse, veze među ljudima – govori Trudi Stajler.

Izvor: Vinoifino.rs