DOBROBITI TRANSFUZIJE 

Dobrovoljni davaoci krvi potvrda su dubokog poštovanja tuđeg i sopstvenog života i pravi primer velikodušnosti, odgovornosti, humanosti i visokog morala.

 

Svaki lekar će vam reći da su dobrovoljni davaoci krvi pravi heroji, jer jedna donacija može da spasi čak tri života. Ali dobrovoljno davalaštvo osim što je korisno za primaoca, ima pozitivan uticaj i na život davaoca.

davaoci krvi

Osim što poboljšava emotivno i fizičko zdravlje, davanje krvi smanjuje stres, negativne misli i doprinosi osećaju zajedništva.

Ako vam je pored navedenog potrebno još razloga kako biste se odlučili da izdvojite pola sata svog vremena i nekom spasite život, možda će vam neki od sledećih razloga uticati na motivaciju da postanete dobrovoljni davalac.

Donirana krv je namenjena onima kojima je život ugrožen usled teške bolesti, teških povreda ili teške nesreće.

Kako navode iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, jedini izvor krvi je ljudski organizam i jedini način da se ona dobije jeste dobrovoljna donacija. Zbog toga krv nema cenu, a predstavlja nezamenljiv lek i pomoć u najtežim trenucima.

Donirana krv produžava život onkološkim pacijentima.

BioCapillary oglas 900 px

Donirana krv poboljšava kvalitet života nekih pacijenata, poput onih obolelih od anemije koji se brzo zamaraju, pate od osećaja pritiska u grudima i često nisu u stanju da obave ni najjednostavnije radnje u toku dana.

Zato što je dobrovoljno davalaštvo krvi potvrda dubokog poštovanja tuđeg i sopstvenog života, velikodušnosti, odgovornosti, humanosti i visokog morala.

Dobrovoljni davalac krvi možete postati svaki dan u Institutu za transfuziju krvi Srbije, koji se nalazi u ulici Svetog Save 39, od 7 do 19 časova. Potrebno je da ste zdravi i punoletni, i da imate preko 50 kilograma.

„Za donaciju je potrebno samo pola sata, radi lekarskog pregleda i provere krvne slike davaoca, koji se rade pre samog davanja krvi kako bi se ustanovilo da ceo proces neće ugroziti davaoca, a samim tim ni primaoca“, stoji u saopštenju Instituta za transfuziju krvi Srbije.