OTROVNE MATERIJE U PUDERU, MASKARI, RUŽEVIMA…

Osobe koje koriste šminku mogu da apsorbuju i unose potencijalno toksične polifluoroalkilne supstance (PFAS) u svoje telo, pokazala je nova studija objavljena u „Environmental Science & Technology Letters“.

 

Istraživači su otkrili visok nivo fluora – što ukazuje na verovatno prisustvo PFAS – u većini testiranih vodootpornih maskara, tečnih ruževa i pudera.

pfas

Neki od proizvoda sa najvišim nivoima fluora podvrgnuti su daljim analizama i potvrđeno je da svi sadrže najmanje četiri zabrinjavajuće PFAS. Većina proizvoda sa visokim sadržajem fluora, uključujući one za koje je potvrđeno da imaju ove materije, nisu imali navedenu supstancu na etiketi.

„Žene u toku svog života u proseku pojedu nekoliko kilograma karmina“, rekao je Graham Pisl, viši autor studije i profesor fizike na Univerzitetu „Notr Dam“.

„Ali za razliku od hrane, hemikalije u karminima i drugim proizvodima za šminkanje i ličnu negu gotovo u potpunosti nisu regulisane u SAD-u i Kanadi. Kao rezultat, milioni ljudi nesvesno svakodnevno nose ove supstance i druge štetne hemikalije na licu i telu.“

Neke supstance povezane su sa širokim spektrom ozbiljnih zdravstvenih posledica, od raka, gojaznosti do težih oblika kovida 19. Samo mali deo od hiljadu PFAS testirano je na toksičnost, ali sve su izuzetno postojane u životnoj sredini.

Pored toga što se PFAS unose iz proizvoda za usne, u kozmetici mogu da se apsorbuju kroz kožu i suzne kanale.

BioCalendula najbolja nevenova krema

Urađena su testiranja

Istraživački tim testirao je 231 kozmetički proizvod kupljen u SAD-u i Kanadi na fluor. Više od tri četvrtine vodootporne maskare, skoro dve trećine podloga i tečnih ruževa i više od polovine proizvoda za oči i usne imale su visoke koncentracije fluora.

Svih 29 proizvoda odabranih ciljano za analizu sadržali su najmanje četiri specifična nivoa PFAS koje mogu da se uoče. To uključuje PFAS koje se raspadaju na druge PFAS za koje se zna da su vrlo toksični i štetni po životnu sredinu. Takođe su otkriveni fluorotelomer-metakrilati, što ukazuje na razgradnju bočnih lanaca fluoropoimera koji se na tržištu nude kao „ekološki prihvatljivije“ alternative pojedinačnim hemikalijama.

Mnogi proizvodi sa PFAS supstancama reklamirani su kao „dugotrajni“ ili „postojani u toku nošenja“. Važno je napomenuti da skoro nijedan od proizvoda koji je proučavan ciljanom analizom nije imao nijedan PFAS naveden kao sastojak na etiketi. Ovo otežava potrošačima da izbegnu kozmetiku koja sadrži PFAS i kada čitaju etikete.

„PFAS nisu neophodne za šminkanje. S obzirom na njihovu veliku štetnost, verujem da ne bi trebalo da ih koriste u bilo km proizvodu za ličnu negu“, rekla je Arlen Blum, koautorka i izvršna direktorka Instituta za politiku ekoloških nauka.

Izvor: B92.net