KOSTI I MINERALI

Istraživači iz Kine otkrili su da povećan unos selena može smanjiti rizik od osteoporoze.

 

U svom izveštaju, stručnjaci sa Univerziteta „Central South“ u gradu Čangša regrutovali su više od 6.200 učesnika i izmerili mineralnu gustinu kostiju u srednjim falangama (člancima) drugog do četvrtog prsta njihove nedominantne ruke. Istraživački tim je zatim procenio prehrambene obrasce učesnika, posebno unos selena, putem potvrđenog polukvantitativnog upitnika o učestalosti hrane na koji su ispitanici dva puta odgovarali u roku od tri nedelje.

unos selena

Nakon analize mineralne gustine kostiju učesnika pomoću kompaktnog sistema radiografske apsorpciometrije, tim je otkrio da 9,6 odsto ispitanika ima osteoporozu. Većina slučajeva zabeležena je među ženama, sa 19,7 odsto kojima je tom prilikom dijagnostikovana bolest. Među muškarcima je kod samo njih 2,3 odsto dijagnostikovana osteoporoza.

Istraživači su takođe uporedili podatke o ishrani onih kojima je dijagnostikovana osteoporoza sa onima kojima nije. Otkrili su da postoje značajne razlike između učesnika u pogledu starosti, pola, navika pušenja i pijenja, indeksa telesne mase, nivoa krvnog pritiska, nivoa fizičke aktivnosti, dodavanja hranljivih sastojaka, unosa kalcijuma, unosa vlakana i energije u ishranu. Gorenavedeni faktori su izmereni, jer se smatraju vitalnim za prevenciju osteoporoze.

Najviše od svega, tim je primetio značajnu razliku između ispitanika sa osteoporozom i onih koji nemaju bolest u pogledu unosa selena u ishrani. Istraživači su otkrili da oni koji imaju osteoporozu takođe imaju niži nivo dijetetske konzumacije selena.

Osoba može da poveća unos selena jedući brazilske orahe, ribu, školjke, govedinu, ćuretinu, piletinu, obogaćene žitarice, hleb od celog zrna pšenice, pasulj, sočivo ili jaja. Preporučeni dodatak ishrani za selen je 55 mikrograma dnevno za odrasle muškarce i žene starije od 18 godina. Za trudnice i dojilje preporučuje se unos između 60 i 70 mikrograma dnevno.

Međutim, u ovoj studiji koja je uključivala kineske građane, unos selena učesnika u proseku je iznosio samo 43,5 mikrograma dnevno. Ovo je uporedivo sa prosečnim dnevnim unosom selena u Evropi, koji iznosi 40 mikrograma dnevno. Nizak unos selena u obe populacije mogao bi biti posledica niskog sadržaja selena u zemljištu.

BioLiver kapi za jetru

Selen i tiroidni hormoni

Selen u telu prvenstveno funkcioniše kao bitna komponenta selenoproteina, sastavljena od različitih enzima i proteina koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i infekcija. Selenoproteini su takođe potrebni za proizvodnju DNK i za metabolizam tiroidnih hormona. Štitna žlezda ima najveću koncentraciju selena u telu.

U vezi sa hormonima štitaste žlezde, istraživači su pretpostavili da je nizak nivo selena možda povećao nivo tiroidnih hormona u krvi, što je moglo prouzrokovati ubrzani gubitak kostiju i osteoporozu kod ispitanika sa malim unosom selena u ishrani. Problemi sa štitnjačom imaju posredne korelacije sa osteoporozom i smatraju se sekundarnim uzrocima. To znači da povišeni nivoi hormona štitnjače direktno ne uzrokuju osteoporozu, ali mogu da utiču na to kako organizam održava zdravu mineralnu gustinu kostiju.

Pored toga, smatra se da hipertireoza, poremećaj štitne žlezde koji se karakteriše prevelikom proizvodnjom hormona tiroksina, ima blisku vezu sa razvojem osteoporoze. To je zato što povišeni nivoi tiroksina ubrzavaju proces razgradnje kostiju koji sprovode osteoklasti. Osteoklasti su ćelije koje rastvaraju kosti, inicirajući novu proizvodnju kostiju, koju sprovode druge ćelije – osteoblasti. Prekomerni nivoi tiroksina čine da osteoklasti rade brže od osteoblasta, zbog čega su kosti krhke.

Međutim, istraživači u studiji nisu potvrdili uzročno-posledičnu vezu između unosa selena i osteoporoze, ali u toku su nove studije koje će pružiti podršku njihovim pređašnjim nalazima.