IZMIŠLJENA PRIČA

Priča Južnoafrikanke koja je obišla ceo svet, a u kojoj se tvrdi da je 8. juna rodila deset beba, prema zvaničnom saopštenju istražnih organa, je lažna. Navodna porodilja je zadržana na psihijatrijskoj klinici zbog lažne priče i pod nadzorom je lekara.

 

Tridesetsedmogodišnja Gosiame Tamara Sitole, iz provincije Gauteng nedaleko od Johanesburga, postala je svetska senzacija jer je, navodno, rodila deset beba.

rodila deset beba

Ispostavilo se da nijedna bolnica u provinciji Gauteng nema evidenciju da je neka žena rodila deset beba, a na kraju su medicinski testovi obavljeni u okviru zvanične istrage utvrdili da Sitole nedavno čak nije ni bila trudna.

Navodna porodilja je zadržana na psihijatrijskoj klinici radi daljeg posmatranja, mada istražni organi ne navode šta je bio razlog za ovu izmišljenu priču.

Objavljeno je i da će pravne mere biti preduzete protiv glavnog urednika Pretorija njuza, Pijeta Rampedija koji je prvi objavio ovu vest. Kako se navodi, Rampedi je posećivao istu crkvu kao i Sitola i njen partner Tebo Tsotetsi. U maju ih je intervjuisao i oni su mu rekli da očekuju osmorke, kada je i nastala fotografija na kojoj se vidi trudna Sitole.

Pretorija njuz je 8. juna objavila vest, navodeći Tsotetsija kao izvor, da je Sitola rodila 10 beba. Tsotetsi je kasnije rekao da je tu informaciju dobio od Sitole u sms poruci, a da nije smeo da ide u bolnicu zbog mera vezanih za pandemiju koronavirusa.

Urednik Rampedi se oslonio na ovu poruku i objavio je vest, bez da je dobio potvrdu iz bolnice. Potom je i lokalni gradonačelnik potvrdio ovu priču i vest su preneli svi svetski mediji. Ispostavilo se da ni lokalni političar nije imao drugih izvora, niti je iko video bebe.

Kako se priča proširila i društvenim mrežama, počele su da pristižu donacije za Sitole, njenog partnera Teboa Tsotetsija i njihovih deset beba.

Međutim, ubrzo su se pojavile sumnje u pogledu autentičnosti ove vesti, jer nijedna zvanična institucija nije mogla da potvrdi rođenje, niti su se u javnosti pojavile fotografije ili video-snimci novorođenih beba.

Nekoliko dana kasnije, Tsotetsi je prijavio Sitolin nestanak i tražio od ljudi dobre volje da ne šalju priloge, a Pretorija njuz je preneo da ga pak ona optužuje kako želi da ostvari finansijsku korist pomoću beba.

Na kraju su socijalni radnici uspeli da otkriju gde se Sitoli nalazi, posle čega je primljena u bolnicu gde je zadržana radi posmatranja.

Izvor: RTS