BELINDA TORTA

Bela torta od iste takve čokolade i badema mora da se zove Belinda! Pošto smo otkrili poreklo imena ovoj lepotici, reći ćemo samo još to da je ova kremasta poslastica fantastična, a to govore i njen izgled i njen ukus.

belinda torta

Sastojci:

12 jaja
ZA PATIŠPANJ:
12 kašika šećera
300 grama oljuštenih mlevenih badema
3 kašike griza
ZA FIL:
200 grama bele čokolade
8 kašika šećera
250 grama putera
2 kesice praška za šlag
200 mililitara mleka

Način pripreme:

Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca.

Pripremamo patišpanj. Mutimo belanca mikserom. U izmućena belanca, neprekidno muteći, dodamo šećer. Mutimo dok se šećer ne rastopi. Dodamo griz, mlevene bademe i mešamo dok se smesa ne sjedini. Smesu nanesemo u veću tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremamo fil tako što u sud na pari stavimo žumanca, 8 kašika šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Čokoladu izlomimo na parčad i dodamo u sud. Ponovo mutimo mikserom dok se čokolada ne rastopi. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare. Ostavimo da se ohladi.

U sud za mućenje stavimo prašak za šlag, sipamo mleko i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. Zatim u drugom sudu mikserom mutimo puter dok ne postane penast. Dodamo ohlađen krem i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Dodamo 3 kašike šlaga i izmutimo mikserom.

Isečemo patišpanj na tri jednake lente po širini. Na tacnu za tortu stavimo prvu lentu. Premažemo filom. Na fil stavimo drugu lentu i filujemo. Zatim stavimo treću lentu i celu tortu premažemo filom. Pomoću kuvarskog šprica šlagom ukrasimo stranične delove i gornju površinu torte.

Prijatno!