„ČUDOVIŠNO POMAGALO“

Pomagalo za krojače koji su šili rukom otkriveno je slučajno! Prototip šivaće mašine datira iz 1845. a njegov tvorac je zaradio mnogo na ovoj spravi.

 

Američki mehaničar Elijas Hou nije ni pomišljao da će ga izum jedne od najsavršenijih mašina uplesti u žestoke bitke za dokazivanje prvenstva. Kada je započinjao, jednostavno je utuvio u glavu da mora da izmisli pomagalo za mnogobrojne krojače koji su do tada šili rukom, i to uspeo zahvaljujući pukoj slučajnosti.

šivaće mašine

Naime, rešenje je našao u tkalačkoj mašini čiji su čunjevi sa nitima neprekidno klizili tamo-amo praveći čvorove. Ono što je video, Hou je u velikoj meri preneo u sopstveni izum – mašinu za šivenje koja je danas nezamenljiva u tekstilnoj fabrici, ali i u domaćinstvu.

Aprila 1845. godine model Elijasa Houa bio je spreman za upotrebu; imao je fantastično svojstvo: u jednom minutu mogao je da izvede čak tri stotine uboda.

Međutim, sve je bilo uzalud. Američki krojači nisu hteli ni da čuju za „čudovišno pomagalo”. U uzaludnom traganju za pokroviteljstvom otišao je u Englesku, gde su ga bezobzirni kapitalisti izigrali otevši mu ideju. Na povratku, morao je da založi svoju ideju – a sada američki patent – za brodsku kartu.

Kako se moglo očekivati, narednih godina šivaće mašine su se masovno pojavile na evropskom i američkom tržištu. Bivši direktor putujućeg pozorišta I. M. Singer i drugi lukavi poslovni ljudi nabavili su konstrukcione crteže mašine Elijasa Houa i, bez pardona, počeli da proizvode vrlo tražene „singerice”. Hou je jedva sakupio novac i otkupio patent, a onda krenuo u veliki pravni protivnapad.

Ubrzo se pokazala velika vrednost njegovog izuma: Hou je svakog dana primao i po 4.000 dolara na ime licenci! Samo 1863. u njegovu kasu slivalo se dva miliona dolara na dan, a da nije morao da makne prstom. Četiri godine kasnije tvorac jednog od najkorišćenijih izuma u istoriji odbio je da produži svoj patent i na taj način se odrekao milionskog profita.

Jednostavno je rekao: Dosta sam zaradio na svojoj mašini!

Izvor: Politika.rs