ČEŠKE KNEDLE SA MARMELADOM

Češke knedle sa marmeladom su tradicionalna poslastica iz Praga, a recept za njih je star nekoliko vekova, što znači da u njih idu najjednostavniji sastojci. To im svakako ne utiče na ukus, koji je fantastičan.

češke knedle

Sastojci:

1 kilogram brašna
1 svež kvasac
1 jaje
1 kašika šećera
300-400 mililitara mleka
150 grama marmelade
250 grama margarina
100 grama šećera u prahu
100 grama kakaoa

Način pripreme:

U sud sa brašnom dodamo šećer, jaje, izdrobljen kvasac, mešamo sastojke rukom i dodamo mleko. Testo produžimo da mesimo na radnoj površini. Testo stavimo u sud, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo jedan sat da naraste. Naraslo testo premesimo i stavimo na radnu površinu. Kidamo od testa i formiramo 30 kuglica. Na prvoj kuglici napravimo udubljenje u koje stavimo marmeladu i ponovo formiramo kuglicu. Na isti način pripremimo sve knedle. U cediljku iznad pare, obloženu gazom, stavimo 4 knedle. Poklopimo i posle 15 minuta kuvanja na pari sklonimo gazu sa knedlama i stavimo je u drugu cediljku. Poređamo knedle na činiju za serviranje. Na isti način pripremimo sve knedle.

U šerpicu na šporetu stavimo margarin da se rastopi. U sudu pomešamo šećer u prahu i kakao. Pomoću cediljke mešavinu šećera u prahu i kakaoa nanesemo na knedle. Po jednu kašiku rastopljenog margarina nanesemo na svaku knedlu.

Prijatno!