EFIKASNA PRVA POMOĆ

Kada krv poteče iz rane, ono što nam je prvo na umu je kako brzo zaustaviti krvarenje. S obzirom da je važno čime ćemo to učiniti, zbog dodira tog sredstva sa krvlju, potrebno je da to bude na što prirodniji način.

 

Prilikom svakodnevnih obaveza ili određenih zadataka nije neuobičajeno da iznenada zaradimo ogrebotinu, posekotinu ili oderotinu, odakle može da potekne krv. Ako taj rez ili rana prouzrokuju krvarenje koje se nastavlja, moramo pokušati sve da to zaustavimo.

brzo zaustaviti krvarenje

Zato je važno da znamo na koje sve načine je moguće brzo, efikasno i potpuno prirodno zaustaviti krvarenje do koga može doći u određenim situacijama. Mnogo je važno da načini zaustavljanja krvi bude zasnovano na potpuno prirodnim sredstvima, jer ona dolaze u dodir sa našom krvlju kojom se mogu preneti određene infekcije, što svakako želimo da izbegnemo.

Prva pomoć kod zaustavljanja krvarenja

U većini slučajeva, naše telo će koristiti svoj sopstveni odbrambeni sistem isceljenja da bi se zaustavilo krvarenje prilično brzo. U tom sistemu veliku ulogu imaju krvne pločice, ćelije u krvi najzaslužnije za brzo zaustavljanje curenja. Međutim, ako to nije slučaj, svakako možete probati neke od sledećih načina da bi se postigli dobri i brzi rezultati.

Pre nego što pokušate bilo šta, treba da imate na umu sledeće:

– Koristite sapun i vodu da temeljito operete ruke (ukoliko je povreda bila na ruci)
– Ako je moguće, stavite medicinske rukavice. U suprotnom, možete koristiti i nekoliko slojeva čiste tkanine kako biste izvršili pritisak na zahvaćeno područje.
– Obavezno primenite direktan pritisak na ranu i držite to područje podignutim.
– Koristite gole ruke kada ne možete da nađete ništa drugo kako biste izvršili pritisak na ranu.

Zaustavljanje krvarenja

Nakon prve pomoći, naučite kako da brzo zaustavite krvarenje u nekoliko jednostavnih koraka.

1) Važno je leći i držati povređeno mesto podignutim u odnosu na nivo tela.
2) Možete pokušati da uklonite sve vidljive objekte unutar povrede, ali ne pokušavajte da to uradite sa bilo čim što je teško ukloniti.
3) Izrežite odeću oko rane i uklonite nakit koji možda nosite. Biće teško kasnije ukloniti bilo koji prsten ili druge komade nakita kada povređeno područje počne da otiče.
4) Direktan pritisak na zahvaćeno područje izvršite punih 15 minuta i neprestano ga podižite. Ne pokušavajte da pogledate ranu nakon svakih nekoliko minuta.
5) Ako se čini da krv izlazi iz tkanine, uzmite još jednu i stavite je na ranu bez uklanjanja one prve.
6) Dok vršite pritisak, proverite da li još ima stranih predmeta u rani i ne vršite pritisak direktno na taj predmet.
7) Izbegavajte korišćenje steznika da biste zaustavili krvarenje. On vam ne treba kada imate blago krvarenje, koje obično dobro reaguje na blagi pritisak.

Sredstva za dalje smanjenje krvarenja

Pritisak na zahvaćeno područje obično odlično utiče na zaustavljanje krvarenja, ali ponekad morate probati i nešto drugo. Evo nekoliko načina koji opistuju kako da zaustavite krvarenje ako se nalazite kod kuće.

1. Led

Nanošenje leda na ranu može pomoći da se zaustavi krvarenje u najkraćem mogućem vremenu. Zaleđivanje povređenog područja je dobra ideja jer podržava proces zgrušavanja. Štaviše, ovaj način takođe pomaže da se ublaži bol. Led može da pomogne napuklim arterijama da se stisnu i na kraju zatvore, ali pazite da ne nanosite led direktno na otvorenu ranu. Zamotajte nekoliko kockica u peškir, pa ga zatim tako nanesite na ranu.

2. Kesice od čaja

Možda niste znali, ali kesice sa čajem su odlične za zaustavljanje krvarenja. Bilo da se odlučite za zeleni čaj ili neku drugu vrstu čaja, imaćete odlične rezultate. Samo navlažite vrećicu čaja vodom i stavite je na ranu. Nanesite je blagim pritiskom i držite na povređenom mestu oko deset minuta da biste zaustavili krvarenje.

3. Mlevena kafa

Zaustaviti krvarenje moguće je i uz pomoć kafe. Mlevena kafa funkcioniše tako što podstiče proces koagulacije (zgrušavanja krvi). Ovaj metod izbegavajte da koristite u slučaju ozbiljnih povreda, ali manje posekotine neočekivano dobro će reagovati na ovo prirodno sredstvo zaustavljanja krvi.

4. Alkoholno sirće

Zahvaljujući svojim osobinama, obično alkoholno sirće može brzo da spreči krvarenje. Ono je sposobno da sužava naprsnuća arterije i istovremeno ubrzava proces zaceljivanja. Sirće takođe podstiče zgrušavanje krvi, što je odlično u smislu ograničavanja isticanja krvi u povređenom području. Jednostavno namočite pamučnu vatu u sirće i nanesite je direktno na otvorenu ranu. Može da bude malo neugodno i da peče, ali posluži svrsi.

5. So i voda

Uvek možete koristiti fiziološki rastvor da biste očistili ranu i zaustavili krvarenje. Uzmite malu posudu vode i pomešajte kašiku soli u njoj, a zatim sipajte ovaj slani rastvor po povređenom mestu. Isto rešenje možete koristiti i za rane unutar usta.

6. Kukuruzni skrob

Korišćenje kukuruznog skroba može takođe pomoći da se brzo zaustavi krvarenje. On ubrzava proces zgrušavanja krvi i pomaže da se rana isuši. Uzmite malo kukuruznog skroba i pospite ga na ranu koja krvari. Možete ga isprati kada krvarenje prestane. Jedna primena bila bi dovoljna da se zaustavi krvarenje iz malih posekotina i ogrebotina.