VOLI KOZJE MLEKO I RUŽE

Jedno lane našlo je utočište u selu Dragačica kod Guče. Mladi lovac iz sela Donji Dubac spasao je od pasa lutalica lane koje je na čuvanje i brigu, dok ne ojača, dao svom kolegi.

 

Tek rođeno lane od sigurne smrti, od pasa lutalica, Miloš je spasao u šumi, gde je pronašao usmrćenog srndaća.

lane

„Pozvao sam lovočuvare da dođu da to vide, i kad smo trebali da se nađemo, čuo sam pse kako gone i uspeo sam da ga odbranim, a majka – ne znam šta se desilo, verovatno su je rastrgli“, ispričao je lovac Miloš Milić.

Za dvadestak dana, koliko boravi u domaćinstvu Beševića, Živko se popravio, počeo da menja dlaku i dobija prirodno žutu boju.

U Dragačici se odomaćio, a od Nikole se teško odvaja.

„Malo budem odsutan, ali je on u svakom slučaju u dvorištu. Ode u sobu na krevet gde sam ga prvo i doneo, u hladovinu, i tako postepeno izlazi sam, prošeta i vrati se. I naravno kad je potreba za cuclom – onda traži mene i hranim ga“, kaže lovac Nikola Bešević.

Svog ljubimca Nikola hrani kozjim mlekom, a kako su srne probirljive, dozvolio je da bakine ruže budu Živkova poslastica.

Ovaj lovac od malena voli prirodu i životinje, sa kolegama spasava divljač i bori se protiv pasa lutalica.

„Stvarno nam velike štete nanose. Borimo se koliko god možemo da se zaštitimo, da sačuvamo, da spasimo, ali nam treba imak pomoć. Pošto ima mnogo štete, i na divljači, i na stoci. Ljudi se dosta žale da imaju dosta šteta“, tvrdi sekretar lovačkog udruženja „Dragačevo“ iz Guče Milan Glavonjić.

Živko je stao na svoje noge, ali dok ne ojača za povratak u šumu – čuvaće ga dragačevski lovci.

Izvor: RTS