U ČAST VASIONI

Muzej astronomije u Šangaju završen je i pre nekoliko dana otvoren za javnost. Inspirisan kosmosom, ovaj muzej posvećen astronomiji najveći je na svetu.

 

Forma neobičnog dizajna kojom je izgrađen najveći muzej astronomije inspirisana je kosmosom i problemom tri tela.

muzej astronomije

Svakako tematika je direktno povezana sa samom svrhom objekta koji je ujedno i najveći te vrste na svetu. Doprinos zadivljućem muzeju dale su i zaktivljene linije koje kao da stvaraju veliki sunčani sat asocirajući na protok vremena. Glavnu zgradu definišu tri osnovna dela: Okulus, Sfera i Obrnuta kupola.

Projekat je uradio Ennead Architects koji je još 2014. godine pobedio na konkursu sa svojim rešenjem. Iz firme je rečeno da je objekat osmišljen bez ravnih linija i pravih uglova, odražavajući geometriju i dinamičnu energiju kretanja u svemiru. Arhitekta Thomas J. Wong inspiraciju je crpeo iz problema tri tela, posmatrajući složena kretanja stvorena gravitacionim privlačenjem više tela unutar solarnih sistema. Ovo je rezultitralo u vijugavim formama koje krase fasadu ovog muzeja.

Prostire se na površini od 40.000m² u okviru koje su obuhvaćene privremene i stalne postavke, kao i nekoliko manjih okolnih zgrada. U okviru njega se nalazi i solarni teleskop, opservatorija, obrazovni i istraživački centar, pozorište i planetarijum, kao i vidikovci.

Okulus se nalazi iznad glavnog ulaza i prati krug sunčeve svetlosti na zemlji preko ulaznog platoa i reflektujućeg bazena. Tokom dugodnevnice nastaje puni krug koji se u podne poravna sa kružnom platformom na ulaznom platou. Unutar samog muzeja nalazi se Sfera. Uz minimlano vidljive nosače deluje kao da lebdi, dok se u njenoj unutrašnjosti nalazi planetarijum. Obrnuta kupola je velika obrnuta staklena konstrukcija koja se naslanja na vrh središnjeg atrijuma zgrade i do nje se može doći spiralnom platformom koja se rotira 720 stepeni. Odavde se pruža pogled ka nebu.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs