ODLUČILI SE ZA SRBINA

Hrvatska se sprema za ulazak u monetarnu evrozonu 2023. pa će se na njenoj budućoj kovanici evra naći lik Nikole Tesle, svetskog i srpskog genija.

 

Lik Nikole Tesle naći će se na hrvatskoj kovanici evra, tačnije na 10, 20 i 50 evrocenti, otkrio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

lik nikole tesle

On je obećao da će Hrvatska ispuniti sve uslove za ulazak u evrozonu 2023. godine, a tada joj, kao i ostalim članicama monetarne unije, pripada pravo da na jednoj strani kovanice ima nacionalne motive. Kako je kazao, predlozi su da to budu šahovnica, mapa Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. Šahovnica bi, dodao je, bila podloga, dok bi karta Hrvatske bila na kovanici od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, lik Nikole Tesle na 50, 20 i 10 evrocenti i na 5, 2 i 1 centu glagoljica. Teslin lik izabran je na osnovu internet ankete u kojoj je imao više glasova od Dubrovnika kao simbola, navodi Jutarnji list.

Prema navodima Hrvatske nacionalne banke (HNB), kriterijumi za odabir motiva bili su prihvatljivost najširem delu javnosti, njegova delotvornost odnosno da postiže visok stepen identifikacije u najširoj javnosti. Osim toga, treba da predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijske događaje.

Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okruženju, te je bitna i tehnička izvodljivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i da predloženi motiv ne podleže autorskim pravima.

HNB će početkom avgusta objaviti konkurs za izradu idejnog rešenja nacionalne strane kovanice evra, zatim će odabrane radove poslati Evropskoj komisiji i Savetu EU, odnosno na odobrenje svim članicama evrozone.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre uvođenja evra.