DOBRA CENA

„Kilo malina kao kilo mesa“ je nešto što su srpski malinari godinama sanjali, a sada će im to postati realnost.

 

Očekivali smo da će ove godine cena maline po kilogramu biti između 270 do 320 dinara, tako da je cena za kilo malina od 400 dinara iznenađenje za sve, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

kilo malina

Veliku potražnju za srpskim malinama uslovio je loš rod kod glavnih konkurenata, u Poljskoj i u Čileu, a ministar je nakon obilaska ivanjičkih malinara apelovao na njih da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.

„Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi, jer će tako imati mnogo veći rod”, rekao je Nedimović.

Kaže da se u selu Prilike susreo sa domaćinom koji je gajio oko 30 ari starih i odmah pored, 30 ari novih zasada malina na kojima je prihod bio čak tri puta veći.

„Mora da se ulaže u tehnologiju kako bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je. Zato je jako važno da iskoristimo ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći za ulaganja u malinjake”, izjavio je Nedimović.

Meštanin ivanjičkog sela Brezova Aco Đokić kaže da su dočekali i to da malina sada košta kao kilogram mesa.

„Konačno je došlo vreme i da se trud nas poljoprivrednika ceni. Znamo da je velika potražnja za našom malinom, čak i Poljaci prethodnih meseci tragaju za našim crvenim zlatom, jer je rod kod njih podbacio. Hladnjačari sada nas zovu i pitaju za voće, a pre je bilo obrnuto. Rod je solidan, ali se nadamo skorijoj kiši kako se plodovi ne bi osušili”, rekao je Đokić.