MISTERIOZNA BOLEST ILI NEŠTO DRUGO

Na stotine ptica na istoku Amerike umiru od misteriozne bolesti, ali naučnici ne mogu da otkriju šta uzrokuje ovaj pomor ptica.

 

Na stotine ptica kao što su čvorci ili šojke, na istoku Amerike umiru od misteriozne bolesti, ali naučnici ne mogu da otkriju šta uzrokuje ovaj pomor ptica.

pomor ptica

Do sada su naučnici uspeli da isključe neke od uobičajenih uzroka pomora ptica, kao što su salmonela ili hlamidija. Ali, uzrok pomora ostaje nepoznat.

Misteriozna bolest prvi put je prijavljena u Virdžiniji, Vašingtonu i Merilendu u maju, ali se raširila u naredna dva meseca i sada je prisutna u većem delu SAD.

„Nešto neobično se događa i to smo shvatili još u maju. Tada su volonteri počeli da donose ptice kojima je bela pokorica prekrila oči. Mnoge su bile dezorjentisane, letargične i nisu mogle da lete, što može da znači da ih bolest pogađa neurološki. Mnoge od tih ptica su veoma mlade“, kaže Čelzi Džouns iz Društva za brigu o životinjama iz Virdžinije, prenosi „Lajvsajens“.

Kako dodaje, do sada je do njih stiglo 300 ptica, ali je broj pogođenih daleko veći u divljini.

Mnoge od tih ptica poslate su virdžinijskom Odseku za prirodne resurse na ispitivanje, a u istragu je uključena i Geološko-topografski institut SAD.

„Do sada su svi nalazi nedosledni ili neubedljivi“, kaže Liza Marfi, profesor toksikologije na Veterinarskom fakultetu Univerziteta Pensilvanija, koja radi i u laboratoriji uključenoj u istragu.

Geološko-topografski institut sužava listu mogućih uzročnika kao što su bakterije, paraziti i virusi. Do sada su naučnici tog instituta isključili salmonelu, koja je ranije izazvala pomor ptica na zapadu SAD, kao i hlamidiju, koja može da se sa ptica prenese i na ljude. Isključeni su i ptičji grip, virus zapadnog Nila, herpes, virus žute groznice, virus malih boginja, kao i Njukasl virus koji kod ptica izaziva konjuktivitis.

Kako navode iz Geološko-topografskog instituta, nema dokaza da se ova misteriozna bolest prenosi na ljude, ali upozoravaju da se obolelim pticama ne treba približavati.

Izvor: Sputnjik