POSTIZANJE LAGODNOG ŽIVOTA

Formula za finansijsku slobodu glasi LF=IP>G. Finansijska sloboda jednaka je pasivnom prihodu većem od rashoda.

 

Dostizanje željenog načina života nije toliko komplikovano, ključno je napraviti neke promene u finansijskim navikama i postaviti sebi jasne ciljeve na srednji i duži rok kako biste mogli da se usredsredite na rad na svojoj trenutnoj situaciji i postizanje odličnih novčanih rezultata.

formula za slobodu

Prema američkom Federalnom tužilaštvu za potrošače (Profeco), 54 odsto stanovništva između 15 i 29 godina kupuje preko svog budžeta, 20 odsto radije troši nego štedi, 18 odsto kupuje proizvode koji im nisu potrebni i otprilike 26 odsto nikada ili gotovo nikad ne upoređuje cene proizvoda u različitim prodavnicama. Sve ove odluke oštro koče vašu finansijsku slobodu.

Stoga, formula za finansijsku slobodu glasi LF=IP>G (finansijska sloboda jednaka je pasivnom prihodu većem od rashoda – libertad financiera es igual a ingresos pasivos mayores a gastos)

Međutim, da biste postigli da su vaši pasivni prihodi veći od vaših troškova, neophodno je primeniti niz strategija koje će vam pomoći da razvijete formulu na zadovoljavajući način da biste dobili rezultate koje očekujete.

Usvojite mesečni budžet

Što je niži broj vaših mesečnih troškova, to ćete lakše i brže postići način života kakav ste oduvek želeli. Ključno je pojednostaviti, odnosno evidentirati sve troškove i prihod bez obzira na to koliko su minimalni kako biste mogli da eliminišete nepotrebne troškove koji guše vaš budžet. Od pomoći mogu da vam budu i aplikacije na telefonu koje služe za bolju kontrolu nad finansijama.

Stvorite svoju „gusku koja nosi zlatna jaja“

Nije važno da li ste u dugovima ili zarađujete malo novca, generisanje sopstvenog kapitala je lakše nego što mislite, samo iskoristite svoje kontakt mreže i svoj talenat radeći ono što volite: držanje kurseva, kuvanje, briga o kućnim ljubimcima… postoji bezbroj aktivnosti od kojih možete da zaradite novac bez potrebe da se „ubijate od posla“.

Ne padajte u iskušenja

Uz pojednostavljivanje troškova i dobiti koju vaši talenti generišu i vaš kapital će početi da raste i akumulira se, pa je vrlo važno održavati trezvenost i izbegavati emocionalne kupovine po svaku cenu. Iskoristite taj kapital za ulaganje i pasivno ostvarujte prihod da biste mogli da živite kao pravi kralj.

Put ka finansijskoj slobodi

Rasporedite svoj kapital na različita investiciona sredstva, tako da vam vremenom dobijeni povraćaj omogućava da održite ili poboljšate svoj životni stil. Međutim, morate imati na umu da je svet ulaganja veoma promenljiv i nesiguran, pa je neophodno razumeti prednosti i nedostatke za svaku investiciju.

Ako trošite više, ne upoređujete cene i ne odvajate određenu količinu novca za štednju i investicije, svakodnevno sebe udaljavate od stila života kojem težite.

Nije važno ako je vaša trenutna finansijska situacija loša, istrajnost i čvrsta želja za dostojanstvenim životom osnovni su elementi za ispunjenje vaših snova. Uvek je pravo vreme da izađete iz destruktivnog ciklusa koji vam ne dozvoljava da stvarate bogatstvo.

Izvor: BizLife.rs