ENIGMA ZA NAUČNIKE

Na 1.300 kilometara od Sane, glavnog grada Jemena, nalazi se ogromna rupa poznata kao „Bunar pakla“. Lokalno stanovništvo izbegava da joj se približi, verujući da je puna demona.

 

„Bunar pakla“ već duže vreme zaokuplja pažnju avanturista i naučnika koji još nisu odgonetnuli kako je gigantska rupa u pustinji, široka 30 a duboka između 100 i 250 metara, nastala.

bunar pakla

Generalni direktor jemenske službe za geološka istraživanja i mineralne resurse Salah Babair izjavio je da su stručnjaci ušli u misterioznu rupu, ali nisu uspeli da stignu do samog dna zbog manjka kiseonika.

„Tamo smo primetili neobične stvari. Osetili smo i čudan miris…Misteriozna situacija“, rekao je on, ne iznoseći detalje.

I, zaista, bizarne stvari su se dešavale na tom mestu. Ljudi koji su izbliza pokušali da snime rupu navode da je to skoro nemoguće. Neki čak tvrde da ona „usisa“ sve predmete koji se nađu blizu nje.

Prema lokalnoj legendi, „bunar“ je nastao kao zatvor za demone, što je najverovatnije zasnovano na tome što se iz rupe širi izuzetno neprijatan miris.

Sujeverniji stanovnici ne samo da ne odlaze tamo, već ne žele ni da pričaju o rupi, strahujući da će ih zadesiti neka nesreća.

Naučnici, s druge strane, odbacuju ideju da demoni imaju bilo kakve veze sa rupom i njenim poreklom. Neki od njih smatraju da je rupa nastala usled erozije krečnjaka, kao i da postoji mogućnost da je u pitanju supervulkan koji će se u nekom trenutku probuditi.

Izvor: Sputnjik