DELUXE KROMPIRIĆI

Šefovi restorana Serendipity3 stvorili su najskuplji pomfrit koji se blanšira u šampanjcu i služi sa tartufima i jestivim zlatom.

 

Pomfrit koji se pravi u njujorškom restoranu Serendipity3 ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji pomfrit na planeti, i prodaje se za 200 dolara!

najskuplji pomfrit

Da bi neko jelo ušlo u Ginisa na ovaj način, potrebno je da ga barem jedna osoba svojevoljno kupi, a zvanično je potvrđeno da je više osoba odlučilo da se prepusti raskošnom i složenom ukusu pomfrita koji, i po sastojcima i po načinu izrade, barem donekle opravdava svoju astronomsku cenu.

Recept za pomfrit napravili su šefovi Džo Kalderone i Frederik Šen-Kivert. Pomfrit se zove Creme de la Creme Pommes Frites i njegova osnova je visokokvalitetan krompir sorte „čiperbek“ koji je blanširan u šampanjcu Dom Perignon i šampanjskom sirćetu J. LeBlanc. Nakon blanširanja, slede tri ture prženja na tri različite temperature, i to u čistoj guščjoj masti uvezenoj sa jugozapada Francuske. Posle prženja, pomfrit se posipa solju sa aromom tartufa, i dodaje mu se italijanski sir sa tartufima, kao i crni letnji tartufi iz Umbrije. Poslednji vizuelni sloj na pomfritu je zlatni prah, a pored pomfrita se služi mornej sos.

Kalderone je rekao da nije bilo lako napraviti recept koji će nekoga navesti da potroši 200 dolara na pomfrit:

– Lako je uzeti skupe namirnice, pomešati ih i to nazvati skupim jelom. Mi smo zaista želeli da stvaranju jela pristupimo studiozno, kako bi to bio ne samo najskuplji već i najukusniji pomfrit na svetu – naveo je šef.

Popularni restoran ponovo je otvoren prošlog petka nakon duge pandemijske pauze.

– Zaključili smo da nema boljeg načina da proslavimo ponovno otvaranje od obaranja novog Ginisovog rekorda – rekao je šef restorana koji je već ušao u Ginisa za najskuplji desert (25.000 dolara), najskuplji sendvič (214 dolara) i najskuplji milkšejk (100 dolara).

Izvor: Vinoifino.rs