MANJAK ESENCIJALNOG MINERALA

Da postoji nedostatak gvožđa kod dece upozoravaju nas određeni znaci koje nikako ne bi trebalo ignorisati. Određena deca su pod većim faktorom rizika, pa je veoma važno poznavati te faktore, kao i načine lečenja manjka gvožđa.

 

Važno je imati dovoljno gvožđa u krvi. Nedostatak gvožđa može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, kao što je anemija (malokrvnost). Posebno je važno da se primeti ukoliko dete ima manjak gvožđa, jer je to stanje koje treba pratiti, a ako se ne leči ono može dovesti do fizičkog ili kognitivnog oštećenja.

nedostatak gvožđa kod dece

Simptomi nedostatka gvožđa kod dece

U mnogim slučajevima nedostatak gvožđa javlja se bez ikakvih simptoma sve dok se ne javi anemija kod posledica manjka gvožđa. Anemija se u slučaju nedostatka ovog vitalnog elementa može javiti uz sledeće simptome:

  • Bledilo kože
  • Slabost i pospanost
  • Razdražljivost
  • Oticanje ruku i stopala
  • Ubrzan srčani rad
  • Kratak dah

Ako vaše dete preživljava bilo koji od navedenih simptoma ili sumnjate da bi moglo biti anemično, obavezno posetite pedijatra da obavi pregled i da dijagnozu.

Ovi simptomi mogu da se jave uz dodatne komplikacije, uključujući i fizička i kognitivna oštećenja, koja su nepovratna, kao i uz povećane rizike od nastanka infekcije i trovanja olovom.

Da li je vaše dete u riziku od nedostatka gvožđa?

Ako dete ima neki od sledećih faktora rizika, ono je pod većom mogućnošću da ima manjak gvožđa. Zbog toga je važno da se obrati pažnja na bilo koji abnormalni znak kako bi se dozirano povećavao unos gvožđa.

Faktori rizika su:

  1. Prerani porođaj i mala težina na rođenju

Bebe koje su rođene u periodu od devet meseci imaju dovoljno skladištenog gvožđa koje im može trajati i do šest meseci. Međutim, bebe koje su rođene prerano ili imaju malu težinu po rođenju, zalihe gvožđa mogu trajati samo dva meseca, što ih čini podložnijim nedostatku gvožđa.

  1. Konzumiranje samo kravljeg mleka

Kravlje mleko je siromašno gvožđem i može da ometa prirodnu sposobnost bebe da apsorbuje gvožđe iz drugih izvora. Takođe, kravlje mleko može da izazove iritaciju stomaka kod deteta, pa prema tome izbegavajte davanje kravljeg mleka u toku prve godine i odlučite se za prirodno dojenje ili specijalizovanu formulu.

  1. Ishrana deficitarna u gvožđu

Nedostatak gvožđa kod deteta sasvim sigurno će nastati ukoliko je dete podložno ishrani u kojoj gvožđa skoro da nema. Gvožđe u našem telu, kao što je to slučaj sa većinom hranljivih materija i vitamina, apsorbuje se preko hrane koju konzumiramo. U proseku, oko 1 miligram gvožđa apsorbuje se na 10-20 miligrama konzumiranog minerala.

BioMind kapi protiv depresije

  1. Rast

Kako dete raste, zahtevaće više gvožđa u ishrani koje prati njegov prirodni rast i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko se unos gvožđa ne povećava tokom rasta i razvijanja, dete će sigurno imati nedostatak gvožđa.

  1. Abnormalnosti gastrointestinalnog trakta

Ako se u gastrointestinalnom traktu javlja nekakva abnormalnost tokom koje se gvožđe apsorbuje, kao što se to može desiti nakon neke gastrointestinalne operacije, dete može da ima problema s apsorpcijom gvožđa, što neminovno dovodi do njegovog nedostatka.

  1. Gubitak krvi

Dete može da izgubi krv na brojne načine, kao što su povreda ili gastrointestinalno krvarenje. Gubitak previše krvi može dovesti do anemije, što posledično mora voditi ka nedostatku gvožđa.

Kako se leči nedostatak gvožđa kod dece?

U većini slučajeva nedostatak gvožđa kod dece može se tretirati povećanim dnevnim unosom ovog minerala. Takođe, moguće je promeniti ishranu i dati im multivitamine koji sadrže gvožđe. Potrebno je do šest meseci da se ovaj problem potpuno eliminiše.

Važno je razgovarati sa lekarom pre pokušaja bilo kakvog tretmana, jer pogrešna doza gvožđa može dovesti do dodatnih komplikacija i napraviti više štete nego koristi.

Nekoliko saveta vezanih za tretman nedostatka gvožđa kod dece su:

  • Dodatke ishrani (suplemente gvožđa) treba uzimati na prazan želudac kako bi se gvožđe apsorbovalo što efikasnije
  • Izbegavajte davanje gvožđa putem tečnosti kao što je mleko, jer će ono negativno uticati na sposobnost tela da ga apsorbuje
  • Hrana bogata vitaminom C može da pomogne u apsorpciji gvožđa