OBJEKAT OD VELIKOG ZNAČAJA

Vasteras, grad u Švedskoj koji se nalazi na oko 100 kilometara zapadno u odnosu na Stokholm treba da dobije neobičan novi orijentir.

 

Vasteras, grad u Švedskoj koji se nalazi na oko 100 kilometara zapadno u odnosu na Stokholm treba da dobije neobičan novi orijentir.

orijentir

Predstavljen je projekat za centar saobraćajnog čvorišta koji sa realizacijom treba da krene naredne godine, dok je završetak planiran za 2025. Objekat je od velikog značaja jer povezuje bitne pravce, omogućavajući bolji pristup stanicama gradskog javnog prevoza i stvarajući veze između kvartova. Povezaće gradsku stranu s Mälarportenom i Mälarenom uspostavljanjem uzdignutih gradskih staza preko železničkih pruga.

„Västerås Travel Center“ karakterisaće veliki „plutajući“ krov koji će biti prekriven solarnim panelima. Ne samo što će biti vizuelno dopadljiv već će stvarati i energiju i time doprineti efikasnoti i održivosti objekta. Najniža tačka krova postavljena je u sredini zgrade kako bi bila polazište odakle bi se išlo prema centru grada i obližnjem jezeru Mälaren. Krov takođe služi kao nadstrešnica u slučaju lošeg vremena dok se čeka ili pešači do voza. Tavanica je odvojena cik-cak linijama sa svake strane što predstavlja dodatni nosivi element koji produžava krov između oboda fasade bez upotrebe stubova. Forma je zamišljena tako da daje efekat „protoka“ što je i simbolično kada je u pitanju saobraćaj.

Postavljeni sistem solarnih panela na površini krova pomoći će u pokrivanju skoro 70% potrošnje energije celog projekta, dok će za prijatnu temperaturu unutar objekta biti zadužena i prirodna ventilacija. Pored soalrnog krova, uključivaće i sisteme za prikupljanje i recikliranje kišnice. Zgrada će takođe imati ugrađene i sisteme ze podno grejanje i rasvetu koji će takođe štedeti energiju. Glavnu zgradu će okruživati terase koje će je povezivati sa parkovima Vasaparken i Hamnparken. Tu će se nalaziti i prostori za sastanke, vidikovci, Wi-Fi zone i mesta za sedenje.

Zeleni urbani prostor Vasaparkena proširen je i u okviru njega se nalaze pešačke i biciklističke staze koje su uzvišene i povezuju centar s Hamnparkenom i Mälarenom. Odvojene pešačke i biciklističke staze čine područje sigurnim i otvorenim za sve. Projekat za ovaj saobraćajni centar uradio je Bjarke Ingels Group (BIG).

Izvor: Gradjevinarstvo.rs