USLOVI MOKRENJA

Količina mokraće koju naš organizam proizvede tokom dana odličan je indikator našeg zdravstvenog stanja. Otpust urina tokom jednog sata ili dana može da bude u normalnom opsegu, ali takođe i da bude povećan ili umanjen.

 

Urin je mešavina vode i niza drugih hemikalija kao što su kalijum, natrijum, kreatinin i urea. Mnoga druga hemijska jedinjenja su takođe prisutna u urinu. Osim količine mokraće, normalan urin ne sadrži nikakve viruse, bakterije ili gljivice, a njegova boja obično kreće od tamno do bledo žute.

otpust urina

Koliko mokraće naše telo proizvede u toku jednog dana važan je pokazatelj našeg zdravlja. To znači da naši bubrezi održavaju odgovarajuću ravnotežu raznih hemijskih jedinjenja i vode u našoj krvi. To znači i da ćemo primetiti povećanje ili smanjenje urinarnog otpusta ukoliko bubrezi ne funkcionišu pravilno, što se može dogoditi usled bubrežne bolesti.

Koliki je normalan otpust urina na sat?

Zdrava osoba urinira između 800 i 2.000 mililitara mokraće dnevno. To znači da normalni otpust urina na sat treba da bude negde između 33,3 i 83,3 mililitara. Ako taj otpust nije u ovom opsegu onda nešto nije u redu. Međutim, moramo da obezbedimo minimum od dve litre tečnosti dnevno koju treba da unesemo u organizam. Ovi brojevi se mogu malo menjati od osobe do osobe.

Šta ako imamo povećan otpust urina?

Ako uriniramo češće i više od normalnog u toku jednog sata, to se može desiti usled nekoliko različitih razloga. Dakle, prekomerno uriniranje dešava se ako je zapremina mokraće veća od 2,5 litara dnevno. Ovo se može dogoditi iz sledećih razloga:

Životni stil i navika. Možda unosimo previše tečnosti tokom dana. Ovo se takođe može dogoditi ako pijemo pića koja sadrže alkohol ili kofein.
Osnovno zdravstveno stanje. Neki od najčešćih medicinskih problema koji mogu izazvati preteran otpust mokraće su svi tipovi dijabetesa, anemija srpastih ćelija ili otkazivanje bubrega.
Lekovi. Uzimanje diuretičkih lekova povećava izlučivanje urina. Može da se desi da se ova situacija manifestuje zbog novog leka koji smo upravo počeli da uzimamo. Povećanje određene doze leka takođe može da učini da se premaši normalni izlaz urina na sat.

Kada posetiti lekara?

Uobičajeno je da se ljudi osećaju neprijatno kada su suočeni sa ovakvim problemom, pa im je čak teško i da razgovaraju o tome sa svojim lekarom. Ako primetimo da previše puta idemo da mokrimo bez obzira na količinu tečnosti koju unesemo, onda je vreme da se obratimo lekaru, jer se ovo može dešavati usled nekog ozbiljnog zdravstvenog stanja. Trebalo bi sigurno da posetimo doktora i razgovaramo sa njim o našem problemu ako uz prečesto mokrenje imamo simptome kao što su groznica, bol u leđima, slabost nogu, kašalj, noćno znojenje, gubitak težine i poremećaj mentalnog stanja.

BioLaksativ protiv opstipacije

Šta ako imamo smanjeni otpust urina?

Lekari koriste termin „oligurija“ da opišu smanjen nivo mokrenja kod ljudi. U toj se situaciji nalazimo ukoliko po satu proizvodimo manje od 400 mililitara urina u toku dana. Ekstremnije stanje zove se anurija, tokom kog se proizvodi manje od 50 mililitara urina u toku dana.

Ovakvo stanje se može doživeti iz različitih razloga. Sledeći su primeri:

Dehidracija. Otpuštanje urina znatno će se smanjiti kada smo dehidrirani, a to se može dogoditi ako bolujemo od groznice, dijareje ili neke druge bolesti.
Infekcija. Retko se dešava, ali ona može biti uzrok smanjenja urina. Teška infekcija može da dovede naše telo u stanje šoka, što ograničava protok krvi kroz naše organe. U ovoj situaciji je veoma važno odmah potražiti medicinsku pomoć.
Opstrukcija urinarnog trakta. Ponekad naša mokraća ne uspeva da napusti bubrege zbog neke vrste opstrukcije urinarnog trakta. Ovo može da utiče na jedan ili oba bubrega i da izazove simptome kao što su mučnina, bol u telu, otok, povraćanje ili groznica.
Lekovi. Određeni medikamenti mogu da utiču na otpuštanje mokraće iz organizma. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi su obično krivci u ovom slučaju, ali i neki drugi lekovi kao što su gentamicin i ACE inhibitori takođe mogu na ovo da utiču. Važno je da razgovaramo o problemu sa svojim lekarom, tako da bi on mogao da promeni naše lekove u skladu sa tim.

Kada posetiti lekara?

Nikada ne treba olako shvatati činjenicu ukoliko nedovoljno puta tokom dana odlazimo da mokrimo. Važno je da ne čekamo mnogo ako već osećamo da naše telo polako prelazi u stanje šoka. Ovo se obično dešava kada imamo ozbiljnu infekciju koja može dovesti do nekoliko ozbiljnih komplikacija.

Moramo potražiti lekarsku pomoć ako mislimo da je naš urinarni trakt na neki način blokiran usled proširene prostate ili iz bilo kog drugog razloga. Ukoliko se ne lečimo blagovremeno, ovaj problem brzo će se pretvoriti u anuriju, što može da izazove ozbiljnu štetu na bubrezima. Obavezno treba da se obratimo svom lekaru ako primetimo da proizvodimo manje urina od normalnog i usled toga imamo simptome kao što su ubrzan puls ili vrtoglavica.