HIGIJENA NAMIRNICA

Nikada kao sada za vreme velike pandemije koronavirusa nije se razmatralo pranje voća i povrća koje donesemo iz prodavnice. Kakva su pravila?

 

Ovih dana traže se odgovori na mnoga pitanja koja se tiču koronavirusa, pa jedno od njih je i pranje voća i povrća donetih iz prodavnice.

pranje voća

Koliko dugo virus preživljava na raznim površinama? Kako dezinfikovati dom, kako prati odeću, ruke, radne površine? Šta sa mobilnim telefonom, šta sa obućom u kojoj smo bili van kuće? Šta s namirnicama koje donesemo iz prodavnice? Kako oprati voće i povrće?

Ovo poslednje pitanje postalo je tema mnogih rasprava na internetu. Treba li i kako dezinfikovati jabuke, banane, narandže? Šta uraditi sa blitvom, kupusom, brokolijem?

Od samih početaka koronavirusa kao jedna od najvažnijih mera prevencije širenja virusa pominje se pranje ruku. Naime, kako su više puta objasnili stručnjaci, opna čestice koronavirusa sastoji se od lipida, odnosno masti, koje se rastapaju u sapunu.

Zato je vrlo važno često i temeljno prati ruke u trajanju od 20 sekundi.

Na ovom tragu, mnogi su postavili pitanje treba li i kojim sredstvom dezinfikovati namirnice koje donesemo iz prodavnice kako bi učinak bio isti.

Poslednjih dana su o toj temi govorili brojni stručnjaci. Oni smatraju da je kada dođemo iz prodavnice, prva stvar koju treba da uradimo je da se izujemo, spustimo stvari koje smo doneli i temeljno operemo ruke.

Što se tiče voća, i njega treba dobro oprati!

Neko voće se i termički obrađuje. Znači, kuvanjem kompota nema više nikakve opasnosti od virusa. Nemamo ni ovako, ali dobro je voće spolja dobro oprati vodom, poručuju stručnjaci.

Šta uraditi sa kupljenim voćem i povrćem? Odgovor je jednostavan – voće i povrće perite toplom vodom!

Pranje deterdžentom koje se pojavilo kao opcija na društvenim mrežama izbegavajte zbog opasnosti od trovanja. Isto važi i za alkohol koji je kupljen u apoteci. Reč je o industrijskom alkoholu koji sadrži hemikalije koje onemogućuju njegovu konzumaciju.

Na kraju, termička obrada namirnica odradiće svoj deo posla.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije

Kada je u pitanju uvozna hrana, Evropska agencija za bezbednost hrane dala je određene preporuke.

Naime, na police naših prodavnica dolazi voće i povrće iz drugih zemalja. Međutim, iz Agencije su poručli kako nema dokaza o tome da bi hrana mogla da bude izvor ili prenosilac zaraze. Ipak, treba da budemo pažljivi.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju hrana su sledeće:

– sirovo voće i povrće dobro operite (rizik od zaraze dodatno smanjuje termička obrada)
– prilikom sečenja sirove hrane koristite daske i noževe
– temeljno operite ruke nakon dodira sa neopranim voćem i povrćem

Izvor: Zadovoljna.hr