ČEKA SE ODOBRENJE

Još nije poznato kada će osobe s oslabljenim imunitetom i hroničnim bolestima moći da dobiju treću dozu vakcine, jer se čeka da Institut „Batut” donese uputstvo o tome.

 

Krizni štab za suzbijanje kovida 19 dao je zeleno svetlo za treću dozu vakcine protiv korone kod ljudi s oslabljenim imunitetom, ali se još tačno ne zna kada će ova odluka stupiti na snagu. Očekuje se da će Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” doneti stručno-metodološko uputstvo za davanje još jedne doze cepiva, kao i vodič za zdravstvene radnike s preporukama, što će odobriti i Ministarstvo zdravlja.

treću dozu vakcine

Kako za „Politiku” kaže dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja „Savski venac” i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu, još uvek ne postoji stručno-metodološko uputstvo, koje oni čekaju, kao i usklađivanje s propisima koje treba da odobri Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

– Preporuku za treću dozu pacijentima koji su hronični bolesnici davaće izabrani doktori, ali još nemamo detaljna uputstva. Kada dobijemo preporuku od nadležnih, onda ćemo obavestiti pacijente o tome kako se prijavljuju, kao i o ostalim detaljima – dodao je dr Bekić.

Međutim, treba znati da se odluka o novoj, dodatnoj, dozi odnosi za sada isključivo na hronične bolesnike, a da će se, kako je za naš list objasnio profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član štaba, naknadno o tome odlučivati i za zdrave građane koji žele da dobiju i treće cepivo.

On ne očekuje da će se za zdrave građane o tome doneti odluka pre sredine avgusta.

– Dugo smo na Kriznom štabu raspravljali na ovu temu jer nije lako doneti jednu takvu odluku o kojoj se i u svetu dosta polemiše. Treća doza cepiva preporučena je onima koji imaju imunodeficijentna stanja, koji žive s transplantiranim organom ili akutnim onkološkim oboljenjem, hroničnim oboljenjima jetre, imaju problema s padom imuniteta… Lekar koji prati njihovo zdravstveno stanje treba da izda preporuku da ta osoba treba da primi još jednu vakcinu, što je za njih bitno da bi se spasili od potencijalnog zaražavanja i mogućih komplikacija. Onda će osoba ići na vakcinalni punkt da dobije cepivo. To će biti moguće kada ministar zdravlja potpiše takvu odluku. Procedure moraju da se ispoštuju i da budu usklađene s Pravilnikom o imunizaciji. Drugi deo preporuke odnosi se na praćenje onoga što se u svetu radi, u Evropi i SAD, i na osnovu toga treba doneti odluku koja će se odnositi na celokupno stanovništvo – naglasio je dr Tiodorović.

Naš sagovornik ističe da treća doza možda neće biti potrebna za zdrave ljude koji su odlično „odgovorili” na vakcinu i kod kojih se titar antitela odlično održava na jednom nivou. Budući da još nije jasno da li imunitet traje šest, osam, 12 ili više meseci, ostaje otvoreno pitanje i da li će vakcina protiv kovida 19 možda postati sezonska kao u slučaju gripa.

– Ne želimo da se stvara bilo kakva panika i nema opravdanja za to. Treba imati na umu da nema kolektivnog imuniteta vez najmanje 65-70 odsto imunizovanih. Važnije od treće doze u ovom trenutku jeste da prve dve vakcine prime ugrožene grupe ljudi, mlade osobe i radno aktivno stanovništvo. To je bitno jer, kada gledamo strukturu obolelih, to su sada uglavnom oni koji imaju od 35 do 55 godina – navodi dr Tiodorović.

Epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović podseća da je za sada davanje treća doze cepiva odobreno u Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turskoj, uglavnom u zemljama čiji su građani u najvišem procentu dobijali kinesku vakcinu.

– Njima su uglavnom kao treću dozu davali „Fajzerovu” vakcinu. Do sada se u istraživanjima dobro pokazalo kombinovanje vakcina jer daje bolji imunski odgovor. Mislim da je dobra odluka Nacionalnog tela za imunizaciju o trećoj dozi. Ali, Krizni štab treba da napravi analizu koliko bi se građana opredelilo za treću dozu i koju bi vakcinu izabrali. Ako imamo zalihe vakcina kojima će možda uskoro da istekne rok, bolje je da ih damo ljudima koji su spremni da dobiju treću dozu nego da vakcine propadnu. Ukoliko građani budu mogli da biraju treću dozu, onda najpre treba izabrati vakcine koje su rađene na bazi informacionih tehnologija, kao što su cepiva „Fajzera” i „Moderne” – smatra dr Radovanović.

Interesantno je da je kompanija „Fajzer” objavila vest da treća doza njihove vakcine snažno jača imunitet protiv delta varijante kovida 19. Oni su, kako prenose svetski mediji, objavili da ovo cepivo proizvodi 11 puta više antitela kod osoba od 65 do 85 godina, a pet puta više kod onih koji imaju između 18 i 55 godina.

Izvor: Politika.rs