PUNJENI KROKETI OD PIRINČA NA RIMSKI NAČIN

Kroketi od pirinča punjeni pilećom džigericom, šunkom i šampinjonima su specijalitet koji je u Italiji veoma popularan, pa se način njegove pripreme naziva „rimskim“.

punjeni kroketi

Sastojci:

350 grama pirinča
200 grama pileće crne džigerice
100 grama svežih šampiniona
150 grama kiselih krastavčića
1 glavica luka
150 grama kačkavalja
100 grama šunke
50 grama putera
2 jaja
70 grama majoneza
prezla
4-5 kašika brašna
1 kocka za supu od povrća
1 muskatni oraščić
100 mililitara belog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U jednoj šerpi kuvamo pirinač, a u drugoj supu. U tiganju sa rastopljenim puterom pržimo sitno seckani luk. Kada omekša, dodamo sitno seckanu šunku i šampinjone. Dodamo i sitno seckanu pileću džigericu. Posolimo, pobiberimo, dodamo belo vino, kašiku brašna i malo supe.

Kada tečnost ispari posolimo i sadržaj prespemo na činiju. U sud sa majonezom izrendamo krastavčiće i promešamo tartar sos. Skuvani pirinač properemo hladnom vodom, iscedimo i stavimo u dubok sud. Dodamo rendani muskatni oraščić i izrendani kačkavalj. Pobiberimo i promešamo.

Ruke premažemo izmućenim jajima i od pirinča formiramo loptice. Na svakoj loptici napravimo udubljenje koje punimo smesom od crne džigerice, šunke i šampinjona. Svaku lopticu uvaljamo prvo u brašno, u izmućena jaja i u prezlu. Pržimo ih u tiganju sa većom količinom zagrejanog ulja.

Ispržene krokete vadimo na činiju obloženu papirom, a potom na činiju za serviranje.

Od listova zelene salate formiramo fišeke i stavimo između kroketa. Na krokete nanesemo tartar sos. Dekoraciju završimo polukrugovima limuna.

Prijatno!