MESTO ZA UŽIVANJE

Na Beverli Hilsu u SAD nići će urbano odmaralište na velikoj površini, prava zelena oaza u kojoj će se nakon pet godina izgradnje moći uživati kao u zdravom okruženju.

 

U srcu Beverli Hilsa na površini od oko 7 hektara planirana je izgradnja urbanog „odmarališta“. Na tom mestu gradi se prava zelena oaza kojih ne manjka na Beverli Hilsu.

oaza na hilsu

Kako je najavljeno ovo je jedan od najvećih i ekološki najnaprednijih projekata koji su trenutno u toku sa realizacijom u Sjedinjenim Državama. Zelena oaza pod nazivom „One Beverly Hills“ uključivaće dve stambene kule, hotel od deset spratova, zajednički prostor sa nizom staza i vrtova. Završetak se očekuje za pet godina, tačnije 2026. Iza projekta stoji Foster + Partners, dok će za kule biti zadužen Gensler.

Održivi projekat podrazumeva objedinjavanje nekoliko parcela. Po rečima Normana Fostera, ova lokacija je nekada bila poljoprivredno zemljište. Pošto se u izvornom obliku nazivalo „zelenom oazom”“ otuda i inspiracija za sam projekat. Ideja nekako inicira na vraćanje prirodi i nekadašnjim vrednostima.

Ono što će karakterisati ovu celinu jeste zelenilo, botanički vrtovi koji će se prostirati na površini koja obuhvata više od tri hektara. Dve zelene stambene kule i hotel biće tako uklopljeni u ambijent da će delovati kao da „izranjaju“ iz ove oaze. Kompleks za stanovanje u vidu kondominijuma biće koncipiran sa pokretačkom filozofijom stvaranja zdravog okruženja sa svim neophodnim sadržajima za budući razvoj zajednice.

Objekti su osmišljeni da premašuju ambiciozne ciljeve održivosti Kalifornije. Shodno ovome u planu je ambijentalna celina sa arhitekturom koja se stapa sa krajolikom, čiji je veliki deo javno dostupan, što doprinosi razvoju grada. Održivost, recikliranje vode i prirodno okruženje glavne su karaktersitike projekta.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs