„SVETI GRAL“ U DIJAGNOSTICI

Novorazvijeni test za dijabetičare zaista otvara mogućnost bezbolnog i jeftinog testiranja na glukozu i, pretpostavlja se, s puno boljim ishodom za pacijente.

 

Australijski naučnici kažu da su razvili test koji se može smatrati „svetim gralom“ među testovima prisutnosti šećera u krvi za dijabetičare. Reč je o neinvazivnoj traci koja proverava nivo glukoze pomoću pljuvačke.

test za dijabetičare

Praćenje nivoa šećera u krvi je za mnoge dijabetičare bolan proces u kojem više puta dnevno moraju bosti prste za kap krvi koju stavljaju na testnu traku i tako mogu da saznaju kakav im je nivo šećera u krvi trenutno. Neki dijabetičari zbog svakodnevnog bolnog bockanja izbegavaju taj proces smanjenjem frekvencije uzimanja takvog testa.

Međutim, najnoviji test australijskih naučnika radi tako što je enzim koji otkriva glukozu ugrađen u njegov tranzistor i preko njega se šalje signal da je glukoza prisutna u krvi, opisao je šef tima naučnika Pol Dastur, profesor fizike na Univerzitetu Njukasl u Australiji.

S obzirom na to da su elektronički materijali unutar testa zapravo tinte, on može da se proizvodi printanjem po niskoj ceni, dodaje Dastur.

Sveti gral testiranja na glukozu značio je nešto neinvazivno. Taj test zaista otvara mogućnost bezbolnog i jeftinog testiranja na glukozu i, nadamo se, s puno boljim ishodom za dijabetičare, ističe Dastur.

Do novog testa naučnici su zapravo došli sasvim slučajno, radeći na solarnim ćelijama.

Njihov projekt osigurao je 4,7 miliona dolara finansijske podrške australijske vlade za uspostavljanje fabrike za proizvodnju tih testova, ako njihova klinička testiranja prođu u redu.

Nimalo manje važno nije ni to da se ta tehnologija može primeniti i na testiranje protiv COVID-19, ali i druga testiranja.

Mislim da će to radikalno promeniti način na koji doživljavamo medicinske uređaje, posebno senzore, jer ih možemo printati uz neverovatno mali trošak, kaže Dastur.