AUTENTIKA SA ISTOKA

Rusko penušavo vino „sovjetskoe šampanjskoe“, koje se u Rusiji sada tretira kao jedini autentični šampanjac na svetu, ima dugu i zanimljivu istoriju.

 

Samo u Rusiji proizvodi se autentični šampanjac – „sovjetskoe šampanjskoe“, a Francuzi prave obična penušava vina.

sovjetskoe šampanjskoe

Ovo je esencija odluke koju je nedavno potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin, a kojom se nalaže da vina iz Šampanje moraju da na etiketi nose oznaku „penušavo vino“. Samo proizvođačima ruskog vina „šampanjskoe“ koje se prodaje pod raznim imenima („sovjetskoe šampanjskoe“, „ruskoe šampanjskoe“…) dozvoljava se da na etikete stavljaju naziv „šampanjac“.

Šokantan i apsurdan potez načinjen je, smatraju novinari francuskog lista Le Monde, kao gest podrške tajkunu i milijarderu Juriju Kovalčuku, vlasniku vinarija na Krimu koje proizvode ruski šampanjac.

Odluka Moskve izazvala je šok u Šampanji. Kuća Moët Hennessy, koja obuhvata legendarne brendove Veuve Clicquot, Ruinart, Mercier, Krug i Dom Pérignon, u subotu je zapretila da će obustaviti izvoz u Rusiju. Tokom ostatka vikenda, kada su se u ovoj kući uverili da odluka neće biti izmenjena, doneta je sasvim drugačija odluka koja je verovatno uzela u obzir činjenicu da je rusko tržište veliko i žedno i da novčani gubitak neće biti tako lako amortizovati.

– Kuće u okviru brenda Moët Hennessy uvek su poštovale zakon u zemljama u kojima posluju i isporuke vina će ponovo početi čim se promene etikete – krotko su napisali.

Sa druge strane, udruženje proizvođača šampanjca zauzelo je daleko oštriji stav.

– Oduzimanje prava ljudima iz Šampanje da koriste to ime je skandalozno. To je naše zajedničko nasleđe i zenica našeg oka. Ime šampanjca zaštićeno je u više od 120 država – rekli su Maksim Tobar i Žan-Mari Barijer, kopredsednici Comite Champagne, velikog udruženja vinara Šampanje. Ovo udruženje je pozvalo francuske i evropske zvaničnike da zahtevaju trenutno ukidanje ovog, kako su naveli, „neprihvatljivog“ zakona, kao i da se privremeno suspenduje izvoz u Rusiju.

Novi zakon izazvao je velike otpore i među ruskim vinarima. Pavel Titov, prvi čovek giganske i stare vinske kuće Abrau-Djurso koja godišnje proizvodi 18 miliona boca penušavog vina (od čega 15 procenata odlazi na vino napravljeno tradicionalnom metodom, dok je ostatak napravljen šarmat metodom), rekao je da je ovaj zakon duboko pogrešan.

– Za mene nema sumnje da se pravi šampanjac proizvodi u Šampanji u Francuskoj – rekao je Titov i dodao:

– Ruska vina treba da imaju zaštitu na našem tržištu. Ali, zakonske mere donete u tom cilju ne smeju da protivreče zdravom razumu – rekao je.

Rusko penušavo vino „sovjetskoe šampanjskoe“, koje se u Rusiji sada tretira kao jedini autentični šampanjac na svetu, ima dugu i zanimljivu istoriju, a u ovoj zemlji proslave su nezamislive bez šampanjca i drugih penušavih vina. U carskoj Rusiji, kuća Abrau-Djurso iz Krasnodara pravila je izvanredan penušavac proizveden tradicionalnom metodom – kombinacija povoljne klime, dobrog grožđa i vrednog rada francuskih eksperata koji su obučavali ruske vinare pokazala se kao recept za senzacionalan uspeh.

Ni Oktobarska revolucija nije umanjila žeđ za penušavcima, tako da je 1928. godine vinar Anton-Frolov Bagrejev, nekada zaposlen u kući Abrau-Djurso, stvorio, na zahtev sovjetskih vlasti, jeftin a pitak penušavac za mase koji je poneo ime „Sovjetskoe šampanjskoe“. Nakon raspada SSSR, privatne vinarije u Rusiji i drugim postsovjetskim zemljama nastavile su da uspešno prodaju penušavac pod ovim imenom. Ostaje da se vidi da li će najnoviji, zaista apsurdni propis pospešiti prodaju ovog vina, ili će se pokazati kao medveđa usluga čuvenom brendu.

Izvor: Vinoifino.rs