SPOJ LUKSUZA I FUNKCIONALNOSTI

Moderan dizajn enterijera bazira se na efektnoj jednostavnosti uz nezaobilaznu funkcionalnost. Savremeni domovi treba da imaju čiste linije i da budu bez dizajnerskog “nereda“, a opet treba da budu komforni i funkcionalni.

 

Modernistička estetika nije ograničena na određeni stil, jer savremeni nameštaj treba da ukazuje na lični stil i preferencije vlasnika doma. Važno je da znate da vaš stil može biti kombinacija dva ili više stilova. Moderan dizajn enterijera poštuje vaš ukus i dozvoljava vam da sami napravite svoj stil. U tome je njegova magija.

Mi oblikujemo svoje domove i onda naši domovi oblikuju nas Vinston Čerčil

Moderan dizajn enterijera

Istorija modernizma u enterijeru

Modernizam je počeo da se razvija krajem IX veka, a svoj vrhunac dostiže tokom 1930-ih. Nakon toga nastupa period poznat kao post-modernizam. Međutim, tok modernizma nastavlja se i danas. Naročito u arhitekturi, moderni elementi dizajna čine osnovu mnogih savremenih domova.

„Forma prati funkciju“ – jedan je od najvažnijih principa koji upravljaju modernističkim dizajnom. Potreba za pojednostavljivanjem oblika potekla je iz brzo rastućih gradova koji su zahtevali alternativu tradicionalnoj gradnji i uređenju enterijera.

Pristup “bez napora“ uključivao je nove materijale poput armiranog betona i čelika za građevinske konstrukcije. Kao rezultat toga, kuće mogu da imaju velike prozore, ravne krovove i mogle bi biti kubične ili čak cilindrične.

Korišćenje ekskluzivnih materijala u dizajnu enterijera – poput mermera, granita i kvarca – značilo je da nastupa potpuno moderan i luksuzan pristup uređenju unutrašnjeg prostora.

Razlika između modernog dizajna enterijera i savremenog dizajna enterijera

Svakako je lako stilski pomešati savremeni dizajn i moderan dizajn enterijera. Jedna od glavnih razlika između savremenog i modernog dizajna je starost, iznad svega.

moderan i savremeni dizajn enterijera

Naime, savremeni dizajn enterijera odnosi se na ono što je trenutno novo i inovativno, dok se moderni dizajn odnosi na određeno doba u istoriji dizajna.

Trenutno arhitekte i dizajneri enterijera koriste savremene elemente u savremenom dizajnu. Ovo je slično modernističkom preporodu, ali ne sme se mešati sa modernim pokretom 19. veka. Savremeni enterijeri spoj su prošlih stilova sa zdravom dozom tehnološkog napretka.

Modernistički umetnici odbacili su tradicionalni idealistički pogled na realizam i odlučili da umesto toga stvore izražajna umetnička dela u živim bojama i malo verovatnim oblicima. Apstraktna umetnost, kubizam i fovizam zahvataju suštinu rane modernističke perspektive; reakcija na zastarele tradicije i rast industrijalizovanog društva.

Moderno uređenje dnevne sobe

Kada je u pitanju uređenje dnevne sobe, “moderno“ je reč koja se dosta olako koristi prilikom definisanja određenog stila. Međutim, zaista se mnogi oblici stila uređenja dnevne sobe mogu sažeti kao moderni, od srednjeg veka pa sve do maksimalizma.

Jednostavnost je pravilo modernog dizajna, stoga pazite da vaša dnevna soba bude otvorena i bez nereda.

  • Moderno uređenje dnevne sobe: principi koje treba slediti

Nameštaj, prirodni materijali (npr. moderan klub sto od mermera) i dekor u živim bojama, redefinišu šta moderno uređenje doma znači u ovom savremenom prostoru.

  • Efektan i unikatan nameštaj

Unikatan nameštaj je nezamenljiv u moderno uređenom domu. Rezultat je moderna dnevna soba koja se oseća bujno, živopisno i prijatno. Neka vaša dnevna soba bude vaša lična karta, prostor koji će govoriti u vaše ime svima onima koji vas posete.

Moderno uređenje dnevne sobe

Održavanje zidova belim, dok distribuirate živopisne nijanse po sobi ne umanjuje, već naprotiv, dopunjuje lepotu vašeg doma.

Međutim, klasična i neutralna šema boja takođe funkcioniše u modernoj dnevnoj sobi bez štednje na faktoru oduševljenja.

Zapazite kako se efektne stolice i dekorativni jastuci u, na primer, tamnoplavoj boji slažu uz mekani sivi nameštaj u elegantnom modernom prostoru.

Moderni kamini predstavljaju simbol “moderne“ topline uz primese luksuza – i zaista pružaju vašoj dnevnoj sobi visok stilski nivo.

Ako imate spektakularan pogled iz svoje dnevne sobe, ima smisla ići uz modernu, minimalistički uređenu dnevnu sobu.

Čiste linije, minimalan nameštaj i jednostavna šema boja koja se prelepo usklađuje sa sjajnim otvorenim prostorom čine vašu dnevnu sobu prijatnom za oko.

Predivne moderne tapete, upečatljivog dizajna, podižu svaku malu dnevnu sobu na novi stilski nivo. Savremene tapete su zaista neverovatne i možete da birate između toliko materijala i dizajna, a dodaju dubinu vašem dnevnom boravku. Naročito su dobar izbor za manje dnevne sobe, jer ih vizuelno čine većim.

Detalji nisu detalji. Oni prave dizajn – Charles Eames, dizajner

Mnogi moderni komadi nameštaja koji potiču iz srednjeg veka, postali su željeni za svaki dom. Vrhunski savremeni dizajneri enterijera biraju nameštaj ravnih linija i uzdržavaju se od upotrebe bilo kakve bespotrebne dekoracije.

Da biste zadržali smiren izgled istinski modernog doma, birajte manje ukrašene opcije kada su vrata i ormari u pitanju, ali i bilo koji drugi nameštaj.

Nameštaj za dom treba da bude dizajniran tako da bude prilagođen urbanom načinu života.

Moderan nameštaj treba da bude prilagođen čak i malim prostorima, kombinujući vanvremensku lepotu sa savremenim preokretima.

Većina nameštaja obično ima minimalističke linije i jedinstvene materijale, što daje novu perspektivu vašeg doma.

Najbolje sobe imaju nešto da kažu o ljudima koji žive u njima David Hicks, dizajner enterijera

  • Neutralni zidovi i čiste linije

Nakon čuvenih viktorijanskih godina freski i tapeta, modernisti su prešli na mirnoću neutralnih zidova. Izaberite nijanse bele ili sive za unutrašnjost i spoljašnjost vašeg doma.

Savremene ideje za dizajn enterijera često se razvijaju oko jednostavnih, čistih linija. Snažne horizontalne i vertikalne linije u modernističkoj arhitekturi odjekuju u dizajnu nameštaja i dekora.

  • Prirodni materijali

Moderan stil dizajna ne bi postojao da ne postoje prirodni materijali.

Dakle, poklonite se srži modernizma odabirom “prirodne“ estetike.

Mermer se danas i oduvek smatra simbolom elegancije i luksuza – a svaki dom može da podigne na znatno viši stilski nivo.

Granit kao kamen karakterističnog prirodnog izgleda, takođe pruža dašak luksuza vašem domu – a na sve to se jako lako održava i otporan je na toplotu.

Quartz je prirodni materijal vrhunskog kvaliteta, visoke otpornosti i neodoljivog izgleda.

  • Bez nereda

Minimalistička mantra „manje je više“ je od presudnog značaja prilikom pristupanja vašem modernom enterijeru , zato budite sigurni da organizujete i sklonite razne drangulije izvan vidljivog dometa.

  • Primarne boje

Primarne boje bile su u fokusu pokreta Bauhaus i De Stijl, što je rezultiralo modernim enterijerom poznatim po “hrabrim“ bojama. Neka vaš enterijer dobije upečatljivost komadima nameštaja, umetničkim delima ili prostirkama crvene, žute, plave, crne, sive i bele boje.

  • Otvoreni plan

Savremeni dizajn enterijera otvorenog plana je danas jako “na ceni“.

otvoreni koncept

Otvoreni dnevni, trpezarijski i kuhinjski prostor pomažu u uklanjanju nepotrebnih struktura u domu, istovremeno podstičući slobodan protok vazduha i energije.

  • Veliki prozori

Veliki prozori uvek su bili simbol za domove sa dobrom energijom. Ne samo da su potpuno moderni, već su pre svega odličan izbor kada je reč o prirodnoj svetlosti. Pustite svež vazduh u svoj dom, ali i više prirodnog svetla uz ovaj moderni favorit kada je u pitanju uređenje enterijera.

veliki prozori u kuci

Svetle i prozračne su dve reči koje vam padnu na pamet kada pomislite na moderno uređenje dnevne sobe.

Prirodna svetlost treba uglavnom da naglašava sobu neutralnih tonova.

Soba nije soba bez prirodnog svetla – Luis Kahn, arhitekta

Moderno uređenje spavaće sobe

Moderna spavaća soba ne mora biti “oštra“ i hladna.

Kao i kod uređenja dnevne sobe, i ovde treba slediti princip minimalizma – koji pogoduje dobrom noćnom odmoru.

Stvaranje uglađene moderne estetike, koja je ujedno i prijatna, podrazumeva uključivanje unikatnih kreveta i drugih komada nameštaja, luksuzne posteljine, bogatih materijala i boja.

moderna spavaca soba

Uređenje spavaće sobe u XXI veku može da ide svim putanjama, od šik do industrijskog glamura.

Birajte one komade nameštaja i materijale koji će vam pomoći svoj prostor pretvorite u čisto i prijatno umirujuće okruženje.

Moderna spavaća soba može da “koristi“ arhitektonske elemente kao svoj primarni ukras. Sa naglascima jarkih boja na posteljini, tepihu i umetničkim delima, uređenje spavaće sobe danas jeste savršen primer modernizma u najboljem izdanju.

Čiste linije i oblici, puno prirodnog svetla i drugi jednostavni akcenti – čine da koncept ostane jednostavan, otvoren i funkcionalan.

Prava udobnost, vizuelna i fizička, od vitalnog je značaja za svaku sobu – Marc Hampton, dizajner

Moderno uređenje kupatila

Bez obzira da li ćemo smeti to da priznamo ili ne, vreme koje provodimo u kupatilu je zaista dragoceno. Tu se odvijaju neki od naših najintimnijih trenutaka.

moderno luksuzno kupatilo

Dakle, ne samo da treba dobro da funkcioniše, kupatilo treba da bude dizajnirano za optimalnu udobnost i komfor.

Moderan dizajn kupatila usredsređen je na jednostavan, čist, minimalistički izgled i osećaj. Pomislite na geometrijske oblike i obrasce, čiste linije i minimalne boje. Vaše, bilo veliko ili malo kupatilo, lako može postati luksuzno, moderno utočište za funkcionisanje i opuštanje.

Budući da je kupatilo prostor koji svakodnevno koristimo, važno je dizajnirati ih prema našem ličnom stilu.

Iako su neka kupatila dovoljno velika da imaju sve elemente, manja kupatila i dalje mogu izazvati veoma pozitivan utisak.

Od sjajnih i veselih do sofisticiranih i elegantnih, ideje za moderno uređenje kupatila zaista pretvaraju ove korisne prostore u opuštajuće i osvežavajuće bekstvo.

Moderno uređenje kupatila podrazumeva dizajniranje sa luksuznim materijalima poput mermera i mesinga.

Svetlo i prozračno, suncem ispunjeno kupatilo treba da ima velike prozore i tuš sa staklenim zidovima. Odvojena kada treba da se nalazi na platformi od luksuznog poda, na primer od mermera.

Unikatni nameštaj i ormarići za kupatilo su prosto “must have“ kada je u pitanju moderno uređenje kupatila.

Koristite ugrađene police i ormariće da biste sakrili neželjene lične predmete. Uklonite toaletne potrepštine i novitete i usredsredite se na čist prostor za opuštanje.

Samostojeće kade su osnovna za moderno uređenje kupatila. Ravnoteža je ključna, zato držite stvari simetričnim. Tradicionalne kade su poznatog ovalnog oblika, ali pravougaone kade ili kade sa postoljem čine da vaše kupatilo izgleda modernije.

Izbegavajte iskušenje da dodate nepotrebnu opremu i izazovete efekat nereda.

Izaberite pločice i pozadinu sa geometrijskim oblicima kako biste dodali dubinu i karakter bez žrtvovanja minimalističkog dizajna.

Dodavanjem daška zelenila u vašem kupatilu stvara se veza između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Organski dizajn se poklapa sa modernim dizajnom, što znači da bi se prirodni otvoreni prostor lako povezao sa zatvorenim prostorom koji dizajnirate. Unesite u kupatilo sobne biljke – sjajno izgledaju pod tušem, pored umivaonika ili na prozoru.

Moderno uređenje kuhinje

Stvorite modernu kuhinju sa čistim linijama i minimalističkim dekorom. Izgled savremene kuhinje ne treba da bude hladan, već jednostavan i lep sa puno funkcija i mesta za skladištenje.

moderna i luksuzna kuhinja

Sa toliko opcija za izbor kuhinjskih delova, visećih ormara, pločica za pozadinu, osvetljenje i podove – možete dizajnirati potpuno modernu kuhinju sa funkcionalnim elementima koji takođe doprinose ukupnom stilu ovog prostora.

Eksperimentišite sa prirodnim teksturama i neobičnim bojama kako biste napravili privlačnu i zanimljivu modernu kuhinju.

Tamni kuhinjski ormarići su popularni u modernom dizajnu kuhinje. Da postignete efekat kontrasta, ploče od belog mermera su i te kako u trendu i gotovo bezvremenske.

U mermeru se često pojavljuju primese sive boje u prirodnom uzorku, što se dobro uklapa sa savremenim kuhinjskim elementima.

Mermerne površine su porozne, pa odmah obrišite izlive kako biste sprečili pojavu mrlja i nikada nemojte seckati hranu direktno na radnoj površini.

Čist i hladan nerđajući čelik u kuhinji prosto “vrišti“ moderno. Takođe je odlična površina za kuhinju, gde je potrebno često brisati površine i čistiti nered od hrane.

Uređaji od nerđajućeg čelika, slavine, hardver, pa čak i moderne kuhinjske sudopere daju elegantan izgled vašoj kuhinji. Budući da je toliko mnogo proizvoda dostupno u završnoj obradi od nerđajućeg čelika, čak je lako ugraditi materijal u mali moderni kuhinjski dizajn.

Drvo, posebno u kombinaciji sa nerđajućim čelikom, odaje industrijsku atmosferu u modernom dizajnu kuhinje. Ormarići, podovi ili čak radne površine mogu unositi toplinu svetlog drveta u vašu modernu kuhinju.

Ujednačite svetle moderne kuhinjske ormariće sa tamnijim elementima – to može da bude pun pogodak.

U modernoj kuhinji, podovi od tamnih pločica prizemljuju visoki plafon i ormariće od svetlog drveta za savremenu privlačnost.

Otvorene police su prosto oličenje modernog dizajna kuhinje. Služe kao prostor za odlaganje i dekor, a izgledaju veoma lepo. Police od nerđajućeg čelika ili neutralne površine omogućavaju da se posuđe i pribor ističu u modernoj kuhinji.

Pretvaranjem ormarića u otvorene police eliminiše se gomila vrata od ormara i kuhinja dobija otvoren izgled.

Možemo da zaključimo da je “moderno“ zaista širok pojam dizajna koji se obično odnosi na dom sa čistim, oštrim linijama, jednostavnom paletom boja i upotrebom materijala koji mogu uključivati prirodne materijale poput mermera, granita, drveta i stakla.

Moderno uređenje enterijera koristi osećaj jednostavnosti u svim elementima, naročito uključujući nameštaj. Reč koja se obično koristi za opisivanje modernog stila je “uglađen“ i sa modernim stilom nema puno nereda ili dodatne opreme.

Ulepšaću sve oko sebe – to će biti moj život – Elsie De Wolfe, dizajner enterijera