NEPRIHVATANJE SITUACIJE

Bez obzira na to da li se ispoljava toksična pozitivnost prema sebi ili prema drugima, ona može da bude problem, ali može i da se izbegne.

 

Nema ništa loše u tome da na život gledamo sa vedrije strane i pokušavamo da ostanemo pozitivni kada vremena postanu teška, ali ponekad to može da dovede do tačke kada takvo razmišljanje zapravo može da postane toksično. Toksična pozitivnost – šta je to?

toksična pozitivnost

Bez obzira na to da li se ispoljava toksična pozitivnost prema sebi ili prema drugima, ona može da bude problem, ali može i da se izbegne.

Šta je toksična pozitivnost?

Ona znači držati se večno pozitivnih pogleda do te mere da negiramo realna sopstvena osećanja ili osećanja drugih.

„Bez obzira na to koliko bolna situacija bila ili koliko je teška, pojedinac bi trebalo da zadrži pozitivnost i promeni svoj način gledanja na stvari da bi bio srećan ili zahvalan“, kaže psihoterapeut Babita Spineli.

U poslednjih godinu dana fenomenu toksične pozitivnosti pridaje se sve veća pažnja. Neki su se s pandemijom suočili prisiljavajući se na pozitivno razmišljanje, dok su drugi brzo prozvali nezdravu i lošu prirodu toksične pozitivnosti.

Prema mišljenju terapeuta Džodi Kemerer, toksična pozitivnost proizlazi iz želje da osećamo nešto što zapravo ne osećamo. Nisu nam prijatna teška osećanja, pa se teramo da se osećamo drugačije, ali ako to radimo konstantno da bismo izbegli ili porekli svoje istinske emocije, kaže ona, rizikujemo neprihvatanje samog sebe i situacije onakvom kakva ona zaista jeste.

Sa čim se najčešće susreću toksično pozitivne osobe?

Osećaj krivice zbog sopstvenih emocija

Ako imate posla s toksičnom pozitivnošću, možete primetiti osećaj krivice kad god se pojave negativne emocije, ili, kako to Kemerer opisuje, osuđujete sebe zbog onoga što proživljavate.

Glumljenje zahvalnosti

Jedan od vidljivih znakova toksične pozitivnosti je usredsređenost na zahvalnost kao način zaobilaženja svojih osećanja. To ne znači da je zahvalnost loša stvar, ali to može da bude kad se koristi za potiskivanje sopstvene emocije.

Upoređivanje

Samo zato što se neko drugi naizgled nosi sa teškim vremenima bolje od vas, to nije razlog da počnete s njim da se upoređujete. Spineli objašnjava da je u svetu društvenih mreža lako osećati da su svi drugi pozitivniji od vas i da biste i mogli da biudete pozitivniji. Ali izgled vara, i svako se nosi sa problemima na svoj način. Izbegavajte da se upoređujete sa drugima.

Odbacivanje bolnih emocija

Kad se pojave bolne emocije, mogli biste potpuno da ih izgurate, insistirajući da ostanete pozitivni. Ljudi na to mogu da vas podstiču i kada kažu stvari poput: „Gledaj na to sa vedrije strane“.

Sve se događa s razlogom

Čak i ako zaista verujete da se sve događa s razlogom, i dalje je važno osećati i prihvatati svoje emocije u trenutku, umesto da ih racionalizujete ili preterano produhovljujete.

Spineli naglašava da je prihvatanje sopstvenih osećanja, ali i osećanja drugih bez prosuđivanja ono što nadjačava toksičnu pozitivnost. Iako u početku možda neće biti lako, vremenom će te teške i bolne emocije biti sve manje teške i bolne.

Izvor: N1