TAJNE KRIPTOSVETA

Džekson Palmer je tvorac dodžkoina i nije preterano aktivan na društvenim mrežama, ali kada nešto objavi to se čita sa velikom pažnjom.

 

Džekson Palmer je, naime, jedan od autora dodžkoina, kriptovalute koja je stvorena iz šale, kako bi se ukazalo na probleme u kriptosvetu.

dodžkoina

On i njegov kolega, Bili Markus, kreirali su 2013. ovu kriptovalutu kao odgovor na rast vrednosti raznih kriptovaluta i altkoina, po njihovom mišljenju bezvrednih.

Satiričnim pristupom dodžkoinu hteli su da se tom trendu pre svega narugaju, o čemu svedoči i činjenica da se Markus za potrebe kriptosveta ponekad predstavlja i kao „Šibetoši Nakamoto“, naglašavajući da je dodžkoin pre svega „mim kriptovaluta“ bez ikakve vrednosti, osim špekulativne.

Palmer je ovog puta došao u centar pažnje svojim objavama na Tviteru, u kojima se kritički direktno i snažno obrušio na celi svet kriptovaluta.

Veliki se bogate na račun malih

Poručio je, pre svega, da se neće više baviti kriptovalutama niti će objavljivati išta o njima, a u podužem nizu je objasnio i svoje stavove o njima.

„Nakon godina proučavanja, sada verujem da su kriptovalute inherentno desničarska, hiperkapitalistička tehnologija izrađena da bi povećala bogatstvo svojih zagovornika kroz kombinaciju izbegavanja poreza, manjeg regulatornog nadzora i veštačke prisilne oskudice“, započinje on.

Palmer nastavlja: „Iako se tvrdi da je decentralizovana, industrija kriptovaluta pod kontrolom je moćnog kartela bogatih likova koji su, s vremenom, evoluirali i pretvorili se u iste one institucije i povezani su s istim centralizovanim finansijskim sistemom koji su nameravali da zamene.“

Prema njemu, kriptoindustrija iskorišćava sumnjive poslovne veze, kupuje influensere i medije, te perpetuira kult brzog bogaćenja, a sve je dizajnirano tako da izvuče još novca od finansijski očajnih i naivnih ulagača. Oni „na vrhu“ profitiraju od malih i ranjivih igrača, i to je od početka gotovo jedini cilj kriptovaluta.

One, kaže Palmer, iskorišćavaju najgori deo današnjeg kapitalističkog sistema (korupciju, prevare i nejednakost), a tehnički onemogućavaju nadzor, regulativu i oporezivanje koji bi mogli štititi prosečnu osobu. Mali ulagači za sve su „sami krivi“, a veliki koji manipulišu tržištem ispadaju „geniji“.

Nemoguće je o tome raspravljati

Svaka kritika ovog sveta povlači za sobom reakciju velikih igrača koji kontrolišu tržište i njihovih klijenata koji se nadaju postati milijarderi – pa je svaka javna debata u dobroj veri nemoguća.

Zbog svih ovih razloga Palmer je odlučio da se ne bavi kriptovalutama, niti da gubi energiju na diskusije. To prepušta onima koji imaju snage za to, te poručuje kako „nove tehnologije mogu učiniti svet boljim mestom, ali ne kada su odvojene od svojih temeljnih politika ili posledica za društvo“.

Izvor: Bug.hr