UTICAJ RASPOLOŽENJA NA UKUS HRANE

Kažu da (ukusna) hrana oseća energiju. Ako ste ljuti ili neraspoloženi i spremate, onako, na brzaka, nesumnjivo je da ćete napraviti neku grešku. Makar nenamernu.

 

Ukusna hrana voli strpljivost i posvećenost. Bilo da je reč testima, ukusnim jelima sa mesom ili poslasticama. Svakoj hrani u pripremi potrebna je pažnja i to je nešto što bi trebalo uvrstiti kao apsolutno pravilo.

ukusna hrana

Zahvalite se hrani zato što postoji i staloženo uđite u kuhinju. Ono što vas čeka jeste sigurna harmonija ukusa. Ukoliko ambijent kuhinje u kojoj spremate bude prilagođen vašim htenjima, a spremate u dobro opremljenoj kuhinji, to će bez sumnje pojačati svaku senzaciju na nepcu.

Spremanje u prirodi

priprema hrane u prirodi

U poslednje vreme, mnogo je onih koji kažu da ih od anksioznosti i depresije leče video zapisi na internetu u kojima neko sprema hranu u prirodi. Takvih je kanala podosta, a neki od njih poznati su i po tome što oni koji ih snimaju ništa ni ne pričaju. Prirodni zvuci, boje i miris koji se gotovo može naslutiti kroz ekran, čine da taj ambijent bude oplemenjujuć, ali i da nešto novo naučimo. Spremanje u prirodi u letnjim mesecima predstavlja pravu draž, a u srpskim krajevima veoma često spremaju se gulaš, krompir paprikaš, riblja čorba, kao i razna mesa na skari ili ražnju. Ovo opuštajuće spremanje je prava stvar za sve one koji bi da od svakodnevice pobegnu kroz gurmanske tunele. Na kraju, ovo je uvek dobar način da se osvoje srca ljudi koji veruju u staru poslovicu da ljubav na usta ulazi.

Kuhinja sa svim elementima

dobro opremeljena kuhinja

Koliko god smo skloni improvizovanju u kuhinji, kada se nađemo u onim mestima koja imaju doslovce sve što je neophodno od začina do pribora, shvatamo koliko je nekad prostor za spremanje hrane važan. U poslednje vreme radne površine kao što su mermerne ploče za kuhinju, kuhinjska ostrva i raznovrsnost kuhinjskih elemenata, važni su i starijima i onima koji kuhinju tek doživljavaju kao svoje mesto za opuštanje.

Setovi za serviranje, tanjiri u različitim bojama, paleta začina, možda nisu od suštinske važnosti za jelo, ali olakšavaju posao. I čine da razvijemo emociju prema kulinarstvu.

Egzotika u začinima

egzoticni zacini

Postoji škola mišljenja da su začini tu da bi zabašurili određene nedostatke u jelu. Međutim, oni koji ne pripadaju ovoj školi, definitivno će reći da je bogatstvo jela upravo u začinima. Mi vam predlažemo da svako svoje putovanje u egzotične krajeve iskoristite i za izvidnicu. Raspitujte se o onome što jedete, saznajte za začine koje ne koristite i probajte da ih unesete u sopstvene recepte. Podrazumeva se da u nekom trenutku začini neće da se slože, ali i na greškama se uči.

Upravo ćete kombinacijama začina shvatiti da suve šljive i orasi mogu da se ukombinuju sa paprikom. Ili da suvo grožđe možete mešati sa mesom. Naravno, uz dobar začin, ovi ukusi oslikavaće vam po nepcu čistu egzotiku.

Kupovina začina je strast kao i svaka druga, a ako ste skloni eksperimentisanju, zbog čega ne biste pomalo i rizikovali. Svaka lepota hrane jeste u hrabrosti koju ste spremni da izazovete. Ako se uklopi vaša energija sa sastojcima, verujte nam na reč, nastaće pravo čudo.