MODERNO I LEPO

U pitanju je nova metoda 3D štampe koja ne zahteva ni malter ni armaturno ojačanje. Most bez armature nikao je u Amsterdamu.

 

Kada se govori o građevinskoj industriji, metoda 3D štampe najzastupljenija je u oblasti stanogradnje.

most bez armature

Međutim, ni infrastrukturni projekti nisu odoleli novoj tehnici pa imamo primer mosta u Amsterdanu izgrađenog upravo ovom metodom gradnje. Zašto se onda novi most u Veneciji razlikuje ako je izgrađen 3D tehnikom štampe koja se već koristi u ove svrhe i šta ga čini jedinstvenim u svetu.

U pitanju je nova metoda 3D štampe koja ne zahteva ni malter ni armaturno ojačanje. Konstrukcija je izgrađena 3D štampanjem betonskih blokova uz pomoć nove vrste betonske smeše koju je proizvela kompanija Holcim. Kombinovani su principi tradicionalne gradnje konstrukcije sa svodovima i digitalne izrade betona u cilju korišćenja materijala samo tamo gde je to neophodno da se ne bi stvarao nepotrebni otpad.

„Striatus“ spaja tradicionalne arhitektonske tehnike oslajajući se na logiku pravljenja konstrukcija u davnoj prošlosti pre više vekova i digitalni dizajn i robotske proizvodne tehnologije. Cela konstrukcija se drži bez ojačanja i lako se može rastaviti i ponovo sastaviti na drugom mestu.

Projekat mosta je razvijen u saradnji ETH Zurich i Zaha Hadid Architects „Computation and Design Group“. Sada se nalazi u parku na obali Giardini della Marinaressa u sklopu Venecijanskog bijenala arhitekture i tamo će biti izložen do novembra ove godine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs