POVRATAK VERE U LJUDE

Jedna topla priča koju u današnje vreme treba ponavljati. Njeni glavni akteri su Plasido Domingo i Hoze Kareras, svetski čuveni tenori.

 

Ovo je priča u kojoj su glavni likovi operski pevači Plasido Domingo, koji je Madriđanin, i Hoze Kareras koji je Katalonac.

domingo kareras

Zbog političkih razloga, 1984. godine Kareras i Domingo postali su neprijatelji. To je bilo toliko ozbiljno da nisu uopšte želeli da nastupaju zajedno na koncertima. U njihovim ugovorima je bilo strogo naglašeno da neće pevati ukoliko i onaj drugi nastupa.

Na žalost, Hoze Kareras je 1987. godine otkrio da boluje od leukemije.

Odlučio je da se bori protiv ove opake bolesti, tako da je usledilo dugo lečenje. Podvrgao se raznim tretmanima, hemoterapijama, transplantaciji koštane srži, transfuziji krvi…

Pošto zbog bolesti nije mogao da nastupa, zbog velikih troškova lečenja njegovo bogatstvo se polako smanjivalo.

Na svoju sreću, kada mu je pomoć najviše bila potrebna, otkrio je da u Madridu postoji fondacija „Hermosa“, koja se bavi pomaganjem obolelima od leukemije. Zahvaljujući pomoći ove fondacije, Kareras je pobedio bolest i vratio se pevanju.

Nije mu puno trebalo da povrati staru slavu i da još jednom pokaže svoj neverovatan talenat. Tada je pokušao da se priključi fondaciji koja mu je tako puno pomogla. Međutim, na svoje iznenađenje, otkrio je da je osnivač „Hermosa“ fondacije njegov „neprijatelj“ Plasido Domingo!

Kasnije je otkrio da je Domingo osnovao ovu fondaciju prvenstveno da bi pomogao Karerasu u borbi protiv leukemije. Želeo je, međutim, da ostane anoniman, da ne bi ponizio Karerasa zbog prihvatanja pomoći od „neprijatelja“.

Izuzetno dirljiv bio je susret ove dvojice velikana na jednom Domingovom nastupu u Madridu. Kareras je prekinuo koncert i pred svima zamolio Dominga za oproštaj i javno mu zahvalio. Domingo mu je uzvratio srdačnim zagrljajem i od tada su postali veliki prijatelji.

Kada su Dominga reporteri kasnije upitali zašto je uopšte osnovao fondaciju „Hermosa“ i zašto je pomogao Karerasu, koji mu je konkurencija, Domingo je odgovorio kratko i jasno:

„Ne možemo dozvoliti sebi da izgubimo takav glas…“

Izvor: Zanimljivamuzika.com