GRAĐEVINA OD TRSKE

Zanimljiva konstrukcija koja predstavlja društveni centar napravljena je od bambusa i postavljena u Vijetnamu. Osmišljena je sa ciljem da postane mesto okupljanja lokalne zajednice.

 

Zanimljiva konstrukcija koja predstavlja društveni centar napravljena je od bambusa i postavljena u Vijetnamu. Osmišljena je sa ciljem da postane mesto okupljanja lokalne zajednice.

centar od bambusa

Objekat sa lukovima, koji u najvišem delu dostižu visinu od 9 metara, po formi podseća na palmu nipa koja raste u ovom regionu.

Smešten je u gradu Hoi An poznatom po bogatom arhitektonskom nasleđu koji se nalazi u centralnom delu Vijetnama. Projektovan je od strane VTN Architects kojem ovo nije prvi projekat koji koristi bambus kao građevinski materijal. Iz firme je rečeno da će objekat biti sa družim vekom trajanja, odnosno da će odolevati teškim vremenskim uslovima.

„Casamia Community House“ karakteriše svod koji asocira na palme nipa. Što se tiče konstrukcije ona je postavljena na betonsko postolje i sastoji se od ukupno 22 okvira od bambusovih stubova, rešetki i podupirača. Obuhvata površinu od 1600m² koju u najvećem delu čini veliki otvoreni prostor za sedenje. Pored ovoga tu se nalaze i teretana, skladišni prostor, medicinski prostor, kupatilo i kuhinja, dok je bazen smešten napolju.

Konstrukcija je prekrivena tradicionalnim vijetnamskim krovom od slame. Ovaj slamnati krov u kombinaciji sa žičanom mrežom pomaže da zaštiti unutrašnjost od spoljašnjih vremenskih nepogoda. Zidovi i vrata od stakla „otvaraju“ zgradu prema spoljašnjosti tako da se može prirodno rashladiti. Pored prirodne ventilacije koja je zadužena za prijatnu klimu unutar objekta, na plafonu su postavljeni i ventilatori.

Svrha poduhvata je bila da se izgradi konstrukcija od prirodnih materijala koja će biti trajna i izdržljiva jer je smeštena na lokaciji gde vladaju specifični klimatski uslovi. Zbog ovoga je otporna na vremenske nepogode kao što su oluje koje su česte u ovom području.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs