IMA I LEKOVITA DEJSTVA

Antički narodi, stari Grci za vreme Platona i nešto kasnije Rimljani, nazvali su kvarc gorskim kristalom. Kristalios na starogrčkom znači led.

 

Smatrali su da kvarc nastaje u posebnim uslovima, stvrdnjavanjem iz najčistije vode, jer su te kristale pronalazili po Alpima, u područjima stalnog snega i leda. Rimljani su verovali da predstavlja dar bogova, da sadrži njihovu energiju, te stoga ljudima daje snagu, hrabrost i mudrost.

gorski kristal

Grci su ga smatrali ledom koji ni najjače vatre ne mogu da otope. Verovanja kažu još da je Herkul sa Olimpa bacio kristal istine, koji se tom prilikom razbio u komade koji se danas zovu gorski kristal.

Tako je rimski vojskovođa Plinije tvrdio da se gorski kristali nalaze uvek gde snegovi donose najveći led i zimu. Stvarao ih je zbijeni led i najčistiji sneg. Nije, međutim, uspeo da odgonetne zašto se javljao u šestostranom obliku.Takvo mišljenje održalo se čitiava dva milenijuma, sve dok, u drugoj polovini 17. veka engleski naučnik, Robert Bojl, nije utvrdio da je gorski kristal više od dva i po puta teži od vode i na taj način razbio hipotezu da je kvarc nastajao od leda.

Kristaloterapija – lečenje gorskim kristalom

Kristaloterapija koja se bavi proučavanjem delovanja raznih vrsta kristala na ljudsko telo u najrazličitije svrhe, deo je alternativne medicine, te se smatra da ima određenu ulogu i u terapiji raznih bolesti.

Kristaloterapija

Prema takvim tumačenjima, ljudsko telo se sastoji od energetskih polja i energetskih centara, takozvanih čakri. Svaka od tih čakri ima posebno dejstvo na neki segment ljudskog organizma, na kakav organ, odnosno na funkciju tog organa. Svako telo okruženo je aurom, odnosno elektromagnetnim poljem, a sami kristali upravo utiču svojim vibracijama ma tok te energije i njenu raspodelu, postavljanjem na pojedine čakre, u blizini tela ili oko njega. Na taj način, kristali utiču na fizičko telo, kao i na njegovu celokupnu energiju. Onog trenutka kada se na telo ili čakru, postavi gorski kristal, lečenje je počelo.

Za održavanje te energije je potrebno da se kristal nosi sa sobom, u džepu ili torbi. Pored toga, kristal se može držati i u kući, u spavačoj, dnevnoj ili radnoj sobi, kada poboljšava san ili koncentraciju. Od raznih kristala mogu se vrlo lako spravljati i eliksiri, koji se najčešće koriste za oporavak raznih stomačnih tegoba ili bolesti kože.

Rasprostranjenost kvarca

Kvarc je jedan od najrasprostranjenijih i najčešćih kristala minerala na planeti Zemlji. U Zemljinoj kori je rasprostranjen sa 12 procenata. Imena pod kojima je još poznat, jesu stenoviti kvarc, bezbojni kremen i kvarcni kristal. Može se pojavljivati u svom osnovnom obliku ili kao i silikat, u kombinaciji sa drugim elementima.

Nalazišta ovog kamena su rasprostranjena širom sveta, a najviše ga ima u Brazilu, SAD-u, Madagaskaru, Meksiku, Indiji, Rusiji, Češkoj, Mađarskoj. Iako su nam prva asocijacija na gorski kristal danas kvarcne ploče za kuhinju, u našoj zemlji se u izvornom obliku može naći na planini Rudnik.

Koristio se u mnogim drevnim civilizacijama. Pored pomenutih Grka i Rimljana, plemenski narodi Maje i te kako su bili privrženi ovom mineralu i verovali u njegove čudotvorne moći.