LOŠA NAVIKA

Za većinu ljudi grickanje usana je bezopasna navika, ali ponekad ona može da ukazuje na neki od ozbiljnijih zdravstvenih problema.

 

Često i ne primećujemo da imamo ovu lošu naviku, a takođe često i ona nije opasna po zdravlje. Ali ako primetite da grizete usne češće nego obično, nije na odmet da proverite da li iza ove navike postoji zdravstveni problem.

grickanje usana

Stručnjaci su ukazali da postoje četiri bolesti koje se mogu povezati sa grickanjem usana.

Artritis

Grickanje usana može da se javi usled poremećaja viličnog (temporomandibularnog) zgloba. Jedan od tih poremećaja je artritis vilice. Kod ovog dela lica može da dođe do promene oblika, upale, problema sa normalnim otvaranjem i zatvaranjem. Ako, osim što grickate usne, primetite tupi bol kada pomerate vilicu, osetite njeno ograničenje, kao i glavobolju ili zubobolju, velika je verovatnoća da imate i artritis vilice.

Škripanje zubima

Bruksizam, odnosno škripanje zubima takođe može da doprinese deformitetu vilice što dovodi do nenamernog grickanja usana.

Osobe koje pate od bruksizma često nesvesno stiskaju vilicu noću ili tokom sna, često zbog uzbuđenja, ili kada su pod stresom. Još jedan simptom ovog oboljenja je i glavobolja.

Malokluzija

Ovo oboljenje se još zove i pogrešno postavljena vilica. Doktori objašnjavaju da ako vilica nije u pravilno „postavljena“, osoba će često gristi usnu. To se dešava, na primer, kada gornja i donja vilica nisu iste veličine ili postoji višak zuba, ili pak nedostaju ili su nepravilnog oblika.

Anksioznost ili depresija

Osobe koje često grizu usne ne tako retko pate od anksioznosti ili depresije.