OSNOVNA HRANA

Ako se pomenu izvesne prednosti proizvoda od testa, možemo da se zapitamo da li one uopšte postoje. Na to nas navodi savremeni „teror“ zdrave hrane, ali naravno da koristi od jedenja hleba ima, jer je to osnovna životna namirnica.

 

Možda ste čuli za potencijalne prednosti ishrane sa malo ugljenih hidrata i neke razloge za izbegavanje hleba, ali proizvodi od testa mogu da budu osnova zdrave ishrane sa malo masti.

prednosti proizvoda od testa

Oni obezbeđuju osnovne hranljive materije i mogu da budu komponenta obroka koja vas čini sitim.

Birajte proizvode od hleba od žitarica sa celim zrnom ili obogaćene proizvode od hleba, a izbegavajte one sa dodatim šećerima ili zasićenim mastima, piše nutricionistkinja Natali Stajn na portalu Live strong.

Poštujte preporuke

Jedna od prednosti proizvoda od hleba jeste da vam pomažu da ostvarite obrazac zdrave ishrane. Preporuke za ishranu od 2.000 kalorija dnevno podrazumevaju unos 170 grama žitarica i 45 do 65 odsto ukupnih kalorija koje potiču od ugljenih hidrata.

Većina proizvoda od hleba sadrži malo masti, a mnogo ugljenih hidrata i doprinose preporučenom dnevnom unosu žitarica. Birajte proizvode od žitarica sa celim zrnom i vodite računa da neke vrste slatkog hleba, kao što je banana hleb ili slatke rolnice, mogu sadržati mnogo kalorija, šećera i masti, prenosi Nedeljnik.

Dostupnost

Proizvodi od hleba su lako dostupni jer ih možete kupiti maltene bilo gde i čuvati ih van frižidera. Ne zahtevaju nikakvu pripremu. Možete ih jesti za bilo koji obrok, bez ičega ili sa namazom ili punjenjem.

Druga prednost jeste to što verovatno možete da nađete proizvod koji želite pošto postoji toliko mnogo vrsta, kao što su hleb, đevrek, tortilja, mafin, voćni hleb i pita. Mogućnosti obuhvataju pšenični, ražani ili hleb od više vrsta žitarica.

Mikrohranljive materije

Po pravilu, proizvodi od hleba napravljeni od obogaćenog brašna moraju biti bogati gvožđem, tijaminom, riboflavinom, nijacinom i folatom. Gvožđe je komponenta hemoglobina u zdravim krvnim ćelijama a tijamin, nijacin i riboflavin su od suštinske važnosti za stvaranje energije u telu, dok je folat jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje srca. Rafinisani proizvodi od hleba napravljeni od neobogaćenog brašna ne sadrže značajne količine ovih hranljivih materija.

Dodatna hranljivost

Proizvodi od hleba mogu da sadrže dodatne zdrave sastojke koje imaju prednosti u pogledu hranljivosti. Mnoge vrste hleba sadrže orašaste plodove ili semenke koje su zdrave za srce i bogate nezasićenim mastima, a orasi i laneno seme čak obezbeđuju omega-3 masne kiseline.

Hleb može da sadrži sušeno voće, kao što su suve grožđice, višnje ili brusnice, bogate kalijumom i hranljivim vlaknima.

Vodite računa da ne birate hleb sa sastojcima bogatim zasićenim mastima ili dodatim šećerima, kao što je onaj sa slatkom glazurom, lisnati slatki hleb sa cimetom ili hleb sa komadićima čokolade.

Izvor: B92.net