SLOBODNO UREĐENJE STANA

Prilikom kupovine stolice, po pravilu, najviše pažnje trebalo bi da se obrati na komfor sedenja.

 

Savetuje se da se to uradi tako što se sedne na stolicu i osoba se zajedno sa stolicom podvuče ispod gornje ploče stola. Ukoliko ima dovoljno mesta za kolena, može se reči da je kupac na dobrom putu.

trpezarijski sto

Stolovi su u domaćinstvu neizostavni koliko i stolice, fotelje, ugaone garniture… Bez njih se, jednostavno, ne može. Po engleskoj legendi, ni vitezovi Kralja Artura ne bi spasli Kamelot da prethodno nisu zaseli na okrugli sto. Hristova Tajna večera i Lazareva, kneževa večera, simboli su stradanja zarad viših ciljeva. Istorija i umetnost su se stvarali za mnogim kafanskim stolovima. Koje god da je dimenzije, bilo da je okrugao, ćoškast, trpezarijski, sa jednom nogom ili četiri noge, bitno je da sto bude stabilan i pruži ugođaj porodične atmosfere tokom ručka.

Značaj trpezarijskih stolova

Između raznih vrsta stolova, poput metalnih, drvenih, plastičnih, malih i velikih, posebno mesto u svakom domaćinstvu, radilo se o skromnoj kućici ili velelepnoj vili, jedan zavređuje posebnu pažnju, a to je trpezarijski sto. Zamišljen je kao svojevrsni centar svake trpezarije ili dnevne sobe. Međutim, usled sve teskobnijih stambenih prostora, sve manje se sreće u upotrebi.

S obzirom na to da trpezarije i dnevne sobe predstavljaju centralno mesto u svakom stanu, gde se skuplja porodica ili dočekuju gosti, važno je da ispunjava sve postavljene zahteve. Posebna je pogodnost ta što se mogu naći i oni malo stariji koji mogu da se dodatno rasklapaju i povećavaju ukupnu površinu prostora zahvaljujući različitim mogućnostima svog mehanizma. Od jednog prosečnog trpezarijskog stola, kada je velićina u pitanju, može se napraviti površina za čak dvanaest osoba.

trp sto i stolice

Trpezarijski stolovi se kupuju uglavnom odmah po useljenju i predstavljaju jedan od najtrajnijih i najstarijih delova u prosečnom domaćinstvu. I pored širokog izbora, treba, pre svega, obratiti pažnju na kvalitet drveta. Takvi stolovi su i najdugovečniji. Najčešće se rade od hrastovine, bukve, borovine ili jele. Ako je uz to drvo kvalitetno obrađeno, njihov rok trajanja može, neretko, prevazići i dugovečnost kuće ili stana. A mogu da traju i više stotina godina.

Tržište trpezarijskih stolova vrvi od kvantiteta. Njihova radna ploča može biti i od drveta, ali je sve češće od nekog kvalitetnog, termički otpornog stakla, debelog nekoliko milimetara. Drvo, staklo i metal čine kombinaciju koja garantuje izdržljivost, ali zahtevaju i malo više nege.

Trpezarijski stolovi od kovanog gvožđa su posebno privlačni kupcima. Neretko su centralni estetski detalj u stanu. Danas se uglavnom prave po stolarskim radnjama, ali se mogu naći i u salonima nameštaja. Naravno ne treba zaboraviti ni one najluksuznije trpezarijske stolove od mermera i drugog prirodnog (granit) i veštačkog kamena (kvarc). A kako izgledaju ti stolovi, možete pogledati ovde.

Ostale vrste trpezarijskih stolova

Podjednako su potrebni i takozvani set ili klupski stolovi. Dobar odabir ovog komada nameštaja može da da pečat celoj dnevnoj sobi, isto toliko koliko i loš nameštaj može da uništi sve zamisli dizajnera. Sem što treba da ispunjavaju glavnu funkciju, da budu dopadljivi, klupski i set stolovi treba u isto vreme i da budu otporni na mehaničke kvarove , ali i da budu laki za pomeranje.