GRADONAČELNIK O ŽIVOTNIM I BEZBEDNOSNIM PITANJIMA

Ne sme se zanemariti niti zaboraviti činjenica da Republika Srbija isplaćuje preko 70.000 plata i penzija i da bi bez podrške predsednika i Vlade Republike Srbije, naš opstanak na Kosovu i Metohiji bio doveden u pitanje, kaže Milan Radojević.

 

Problemi građana Kosovske Mitrovice ne razlikuju se previše od problema sa kojima se suočavaju naši sunarodnici širom Kosova i Metohije. Najveći problem jeste nedostatak radnih mesta, stambeno zbrinjavanje, komunalni i infrastrukturni problemi. Kao gradonačelnik, trudim se da saslušam sve probleme sugrađana i da u okvirima mogućnosti kojima raspolažemo, pomognemo da se neki od tih problema i reše. Ovo nam je rekao Milan Radojević, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, na početku razgovora o životnim i bezbednosnim prilikama u ovom gradu.

milan radojević

Koji su najčešći problemi na koje građani severnog dela Kosovske Mitrovice ukazuju prilikom dolaska kod Vas?

– Kosovska Mitrovica je administrativni, zdravstveni, univerzitetski i obrazovni centar za srpski narod na Kosovu i Metohiji i kao takav centar prirodno je da najveći broj građana dolazi poslom ili potrebama u naš grad. Za rešavanje svih problema imamo najveću i bezrezervnu podršku naše države Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, kao i direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića koji konstantnim ulaganjima i svojim prisustvom čine sve kako bi naš narod imao adekvatne uslove za opstanak. Ne sme se zanemariti niti zaboraviti činjenica da Republika Srbija isplaćuje preko 70.000 plata i penzija i da bi bez podrške predsednika i Vlade Republike Srbije, naš opstanak na Kosovu i Metohiji bio doveden u pitanje.

Kako postavljate prioritete u rešavanju životnih problema građana i koji su problemi koji ne mogu da čekaju?

– Na žalost, situacija u Kosovskoj Mitrovici i na Kosovu i Metohiji nije kao u drugim sredinama i za bilo kakav razvoj grada i rešavanje životnih problema neophodno je da postoji stabilna bezbednosno-politička situacija što do 2013. nije bio slučaj kada je Kosovska Mitrovica u pitanju. Svesni odgovornosti koje nosimo, tadašnji gradonačelnik Goran Rakić je svu energiju uložio da se u Kosovskoj Mitrovici stvore uslovi za razvoj grada i rešavanje životnih problema građana. Timskim radom došli smo do vidljivih rezultata, a to su ulaganja u KBC, škole, izgradnja sportske hale, rekonstrukcija i asfaltiranje ulica i saobraćajnica, ali i najbitnije zapošljavanje velikog broja mladih ljudi. Nastavljamo sa istom politikom, trudimo se da, uprkos svakodnevnim pritiscima koji dolaze iz Prištine, održimo stabilnu bezbednosno-političku situaciju i nastavimo sa ulaganjem u grad.

Kakva je situacija sa zapošljavnjem mladih u severnom delu Mitrovice i kakvi su planovi u tom smislu?

– Kosovska Mitrovica je univezitetski centar i kao takav ima ogroman potencijal koji je prepoznat od strane opštinskog rukovodstva, ali ostalih institucija. Prethodnih godina u Kosovskoj Mitrovici je zapošljeno nekoliko stotina mladih ljudi, najvećim delom u javnim ustanovama. Kako je teritorija opštine Severna Kosovska Mitrovica mala i nema mogućnosti za širenje i otvaranje fabrika ili proizvodnih pogona, trudimo se da iskoristimo potencijal koji pruža Univerzitet, i malim grantovima podstičemo mlade ljude da pokrenu sopstveni biznis. Mladi ljudi imaju fantastičnih ideja i trudićemo se da se sa tom podrškom nastavi i u budućnosti.

Ovih dana ste primili i predstavnike i čelnike regionalne komande Istok KFOR-a. Kako je tekao razgovor, na šta ste posebno ukazali i kakav je njihov odgovor?

– Želim da naglasim da je saradnja sa komadantom KFOR kao i svim njegovim saradnicima na odličnom nivou i da za nas KFOR predstavlja jedinu legitimnu vojnu silu na Kosovu i Metohiji. Prethodnih meseci uznemirenje među građane Kosovske Mitrovice je unela vest o odluci opštine Južna Mitrovica o dodeli zemljišta za izgradnju baze KBS. Građani Kosovske Mitrovice su tokom 1999. ali i narednih godina visokom cenom platili svoj opstanak u ovom gradu i ovakve vesti i informacije ne doprinose stavranju poverenja između srpske i albanske zajednice, zato je neophodno da KFOR i dalje očuva stalno prisustvo kako na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici tako i čestim patrolama na severu KiM.

Slučaj Dragice Gašić je loša poruka održivom povratku Srba na Kosovo i Metohiju. Ni političkim, ni diplomatskim, ni bilo kakvim pregovorima niti razgovorima nije se u pogledu povratka maklo dalje za 22 godina. Šta dalje?

– Sva patnja, tragedija, stradanje i ponižavanje našeg naroda se može opisati kroz slučaj gospođe Dragice Gašić. Dragica je živi primer onoga što Srbi na KiM decenijama proživljavaju. Divim se njenoj hrabrosti i istrajnosti da ostane svoja na svome i verujem da će u tome i uspeti. S druge strane, ćutanje prištinskih institucija, ali i dela međunarodne zajednice ukazuje da je loša poruka koja se može protumačiti i kao neki vid odobravanja za sve ono što prolazi Dragica Gašić. Time se narušava ionako krhko poverenje Srba u prištinske institucije i navodnu vladavinu prava.

Kakva je budućnost Srba ukoliko se nešto značajno ne promeni, jer je politika Prištine nerazumna i preteća, a retorika, kako ste nedavno rekli, zapaljiva?

– Retorika najviših predstavnika vlasti u Prištini je zabrinjavajuća i, usudiću se reći, opasna. S jedne strane imamo pozivanje na demokratiju, vladavinu prava i evropske vrednosti, a sa druge strane ćutanje na maltretiranje gospođe Dragice Gašić, nepoštovanje briselskog sporazuma i pretnje podizanjem tužbe za navodni genocid su više nego jasni pokazatelji kako trenutna Vlada u Prištini vidi i tretira Srbe na Kosovu i Metohiji. Reči naše himne najbolje pokazuju kako se treba tome suprotstaviti: „Sloga biće poraz vragu…“, tako da samo jedinstveni i uz podršku naše države Republike Srbije osiguraćemo svoj opstanak, ali i budućnost na ovim prostorima.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić